Benim yazılımcılara (İyi ve de ahlaklı, anlayışlı olanlar) saygım tam düzeydedir, yazılım bilgim sıfır, konu hakkında bir şeyi merak ediyorum, yazılımcı arkadaşların analitik zekâlarının olduğunu varsayıyorum ve bir şekil de fikir ve projeleri yine kendi himayelerinde halledebiliyor olmalarını düşünüyorum, buna istinaden merak ettiğim durum olarak: "Yazılımcı arkadaşlar bunca ekipman, deneyim ve tecrübe ile neden kendi projelerine önem vermiyorlar gibime geliyor? Yani başkalarının yazılımlarını yapmak yerine derin bir araştırma sonucu yine yazılımcı arkadaşların yapabilecekleri projeler ile katbekat kazanabilirler gibi me geliyor, neden yazılımcı olarak kalmak zorunda hissediyor bazı yazılımcılar kendilerini, altlarında çoğu insan da olmayan imkan ve de doluluk, fırsatlar var. Kafam almıyor açıkçası bu durumu.."
Oysa derin bir araştırma ve de analiz ile her şey mümkündür.
Ben yazılımcı olmasam dahi, aklıma bin bir türlü proje ve de operasyon geliyor, ciddi ciddi kazandırabilecek ve de nerede ise çok çok düşük sermayeler ile ciddi kazançlar olarak.
Sadece yazılımcıların ömür boyu yazılımcı kalmak istiyorlarmış gibi bir izlenime kapıldım o kadar, yanlış anlaşılmaya müsade etmeyin ricam.
Hocam güzel bir noktaya değinmişsiniz ama emin olun işin içinden biri olarak söylüyorum; o kadar basit değil.
Bir yazılımcı kendi projesine başlamak istese bile iş sadece kod yazmakla bitmiyor. Kod yazmak değil zaten olay sistemi tasarlamak en ufak bir adımınızda aldığınız kararlarda da bunu yapıyoruz aslında tüm insanlar yapıyor . Yaşadığımız her vakitin belli zamanlarında her birimiz bir sistem çiziyoruz . İşte bundan bahsediyorum . n tane yol var ve önce n yoldan 1 ini seçmek gerek . Yol içinde yollar var yani sistem bu kabataslak . Kod yazmak sonraki iş . Pazarlaması, reklamı, müşteri desteği, finansmanı, hukuki tarafı derken koca bir süreç ortaya çıkıyor.
Emin olun, kaç projeye başlanmış, kaç proje yarıda bırakılmış, kaç proje tamamlanıp kenara atılmıştır bir bilseniz
Bizim tarafta bu sayılar az değil. Bir yerde yazılım tamamlanıyor ama iş modelini sürdürecek sermaye ya da zaman olmayınca proje rafa kalkıyor.
O yüzden birçok yazılımcı, risk almak yerine garantili olan freelance işlere yöneliyor. Çünkü en azından emeğinin karşılığını düzenli olarak alabiliyor.
Kısacası proje yapmak hepimizin aklında, hayalimizde var; ama hayat şartları ve riskler herkese aynı cesareti vermiyor. Ama en azından ahlaksızlarla muhatap olmak yerine doğru yolun bu olduğuna hemfikiriz zaten.