Chatgpt :
Alıntı
1. Oğlun Hukuki Yükümlülüğü
  • Türk Medeni Kanunu’na göre çocukların anne-babasına bakma yükümlülüğü vardır. Buna “nafaka yükümlülüğü” denir.
  • Eğer yaşlı kadın kendi geçimini sağlayamıyorsa (mal varlığı yoksa, emekli maaşı yetmiyorsa), mahkeme kararıyla oğlundan “yardım nafakası” talep edilebilir.
  • Yani çocuk “ben bakmam” dese bile, mahkeme kararıyla gelirine göre ödeme yapmak zorunda bırakılabilir.
2. Bakım Evi Masrafları
  • Eğer oğul ödeme yapmazsa, bakım evi genellikle kadını çıkartmak isteyebilir çünkü ödemeler yapılmaz.
  • Bu durumda devreye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı girer. Kadın “kimsesiz ve bakıma muhtaç” statüsüne alınırsa, devlet bakım evine (huzurevi/darülaceze) ücretsiz veya düşük ücretli olarak yerleştirilebilir.
  • Ancak devlet, kadın için zaten çocuğu olduğunu bildiğinde, masrafı çocuktan tahsil etmeye çalışır.
3. Çocuğun Bankadaki Parasına El Konulması
  • Devlet doğrudan bankadaki parayı çekemez. Bunun için mahkeme kararı gerekir.
  • Kadın veya sosyal hizmetler, “nafaka davası” açar → mahkeme ödeme yükümlülüğü getirirse → icra yoluyla bankadaki paraya bloke konulabilir.
  • Yani oğul direnirse, süreç mahkeme + icra yoluyla yürür.
4. Çocuk Yurtdışına Kaçarsa
  • Nafaka davası yine açılır, ancak yurt dışında yaşaması uygulamayı zorlaştırır.
  • Türkiye’deki banka hesapları, taşınır/taşınmaz malları varsa icra ile tahsil edilir.
  • Hiçbir malı yoksa, fiilen devletten kaçabilir. Ama Türkiye’ye döndüğünde icra işlemleriyle karşılaşır.
5. Devletin Son Çözümü
  • Eğer çocuktan ödeme alınamıyorsa ve kadının mal varlığı yoksa:
    • Kadın devlet huzurevine veya Darülaceze’ye alınır.
    • Bu durumda masrafları devlet üstlenir.
    • Ama oğul Türkiye’de malvarlığına sahipse, yine tahsil edilmesi için girişimde bulunulur.
Özet:
  • Oğlun “ben bakmam” deme hakkı yok, hukuken yükümlü.
  • Devlet doğrudan parasını çekemez, ama mahkeme kararıyla icra yoluyla alır.
  • Kaçarsa, Türkiye’deki malları üzerine haciz konur.
  • Hiçbir malı yoksa, kadın devlet bakım evine alınır.