Selam olsun,
Yaz yaz bitmiyor bu muziplerin alengirli işleri.
Küçük insanlar sizin samimiyetinizi ya da nezaketinizi hemen bir eksiklik olarak görüp size üstünlük kurmaya odaklanır.
Size bey derken, abi derken, üstat derken birden kanka, kardeş, bilader demeye başlar.
Bu insanlar hemen dengi olacak mertebeye çekmeye çalışırlar.
Samimiyet ile saygısızlığı ayırt edemedikleri gibi sizin de edemeyeceğinize karşı büyük bir inançları vardır.
Küçük dünyalarında kendileri süper kahraman olduklarından her şeyi kendi bildikleri ve öngördükleri gibi olacağını düşünürler.
Siz sadece denginiz olmadığından dolayı, sığ olduklarından dolayı üzmek istemezsiniz yani nezaket gösterirsiniz, incelik yaparsınız ama onlar bunu pek anlamaz.
Sizinle tartışmaya başlarlar. Elbette nitelikli tartışmalar güzeldir ama bu küçük insanlar genelde bilgi değil slogan ya da ezberle değersiz tartışma kapılarını açmaya çalışırlar.
Bu tip durumlarda öğreteyim ya da doğruyu yazayım yanılgısına düşmemenizi öneririm zira sizin cevabınızı anlamak üzerine değil sadece karşıt cevabını ve haklı çıkacağı yolları ararlar. Amaçları bilgi ya da bir düzelme değildir. Zaten onlar "büyük resmi" görmüş olan ama kıymetlerinin bilinmediğini düşünen insanlardır. Kıymetim olsa bilinirdi diye düşünmezler.
Bu küçük insanların bir gizli silahı var elbette. Boşluğunuza gelirse alnınızın ortasından şak diye vurmaya çalışırlar.
Kendi bilgisizliği, yetersizliği ya da cahilliğinden değil sizin yazdıklarınız/söyledikleriniz üzerinden sizi kendi ezberi olan sloganları dillendireceği alanlara çekmeye çalışırlar.
Bu tuzağa genelde düşülüyor.
Birden kendinizi anlatmaya, nedenleri ve düşüncelerinizi yazmaya çalışıyorken bulabilirsiniz.
Bu saha onların sizi çekmek istediği sahadır.
Hemen o meşhur "büyük resim" ezberlerini yazmaya başlarlar.
Benim naçizane tavsiyem bu küçük insanlara karşı yine nezaket ve samimiyet gösterin ama haddini aştığı noktada görünmez kılın.
En azından sevimli hayalet Casper gibi düşünün.
İzahat, anlatım, diyalog gibi hatalara düşmeyin yani denginiz yapmayın.
Sizlerden denklik aldıkça hadsizlik mertebeleri yükselmektedir ve gün gelir size akıl vermeye başlarlar.
Bunu siz yapmış olursunuz daha sonra hayıflanmayın.
Konuyu okuyan o küçük insanlar çoğu kelime, tabir ya da teşbihleri anlamayacağından biz bizeyiz. Endişe etmeyin.