Selamun aleykum gececi arkadaşlar cümleten hayırlı geceler, hayırlı cumalar. Epeydir hayatla ilgili konuşmuyordum çok şükür biraz rahata erdim ve boş vaktim olmaya başladı.

O yüzden müsaadenizle bir iki kelam etmek istiyorum. Yazı biraz uzun olabilir ama bunlar çeyreğin çeyreği bile değil. Mümkün olduğunca kısa tutmaya çalıştım.

Çoğu insanın olduğu gibi benimde bayağı borçlarım vardı. Son 3-4 yıldır belki 400-500 bin TL borçlarla cebelleşiyordum. Ama bunlar keyfi yapılan borçlar değil. Araba aldım, evi taşıdık, dükkan açtık kapattık, bebek doğdu falan filan çoğu şey zorunlu ihtiyaç yani. Sadece geçen senelerde aileyi Muğla'ya tatile götürdüm o lüks sayılırsa sayılır onu sizlere bırakıyorum artık : )

Ve hiçbir desteğim olmadı. Bunu söylemek ne kadar doğru bilmiyorum ama babamdan bile darbe yedim. Araba alırken güvendirdi destek olurum dedi ancak yine tüm borçlar benim omzuna bindi. Şikayet etmiyorum kesinlikle, gölgesi yeter. Canı sağ olsun. Ama ben hayatımı planlı yaşayan birisiyim. Sabah uyandığımda tüm gün yapacağım şeylerin listesi hazırdır. Hal böyle olunca sendeledim. Beklediğim desteği göremeyince başka insanlardan borç almak zorunda kaldım. Ve dolar olarak alınca dolar da fırladı iyice zorlandım. Tahminen 9-10 ayda ödeyeceğime söz verdim. Elhamdülillah çalıştım çabaladım x.xxx $ borcumu 4 ay da hazırlayıp ödedim. Ondan sonra kuş gibi rahatladım zaten.

Tabi borçlar bitmedi, ancak bankaya olsun da ele güne borcum kalmasın laf söz olmasın, tek düşüncem buydu. Biraz toparladım derken arabanın muayene sorunu çıktı ve eksikleri için yine bayağı bir para gitti.

Bir türlü düzlüğe çıkamıyordum. Sabit çalıştığım iş var. Normalde 08.00-18.00 haftasonu tatil. Ama akşam döndüğümde ekstra iş için zaman kalmıyordu, kalsa da çerezlik işler. Öyle 500-1000 filan para bırakıyor. O da her gün bile değil. Bana stabil ek gelir lazımdı. Bebeğimiz emmeyi reddetti ve mecburen mamaya döndük. Bezin filan gözünü seveyim genelde ona laf ediyorlardı ama 1 paket mama 400-500 lira o da 1 hafta gidiyor gitmiyor. Hal böyle olunca bebeğin boğazından kesecek değiliz alternatif bir şey bulmam lazımdı.

İş yeri ile görüşüp kendimi geceye aldırdım. 18.00-03.00 gidip geliyordum hala da gidiyorum yaklaşık 5-6 aydır bu şekilde çalışıyorum. Böyle olunca sabahlar bana kaldı. Tabela, kartvizit, elektronik ürünler filan elime ne geçerse anladığım ne iş varsa yapmaya başladım. Bir ara iş yerinde işler çoğaldı orada da mesaiye kalmaya başladım. Cumartesi pazar bile çalışıyordum. 2 ay böyle çalıştım 6 aylık kira paramı kazandım. Kira sorunu da ortadan kalkınca biraz nefes almaya başladım.

Benim kredi kartlarının limiti yüksek. Bunu avantaja çevirmeyi düşündüm ve internetten bunu ek gelire çevirmenin yollarını aradım. Hem karttan para çekiyordum hem taksite böldürüyordum hemde + ya geçip para kazanıyordum. Sadece 5 günde 18 bin TL kâr ettim. Bir ara ciddi ciddi bu işe yoğunlaşmayı düşündüm ama garanti değildi ve çok zamanımı almaya başlamıştı. Borcumu kapatacak kadar uğraştım ve eskisi kadar bakmamaya başladım. Bu işi bırakırsam taktiğini ücretsiz olarak forumda paylaşmayı düşünüyorum. Aslında basit bir olay ancak bazı püf noktaları çok önemli ve genel olarak tecrübe isteyen bir şey. Merak eden olursa da üstü kapalı alım satım işleri diyebilirim.

Her neyse şuan bulunduğum durum ise;

- arabanın borcu da yok bakım masrafı da
- 5 krediden 4 ünü kapattım aktif olarak 1 kredim kaldı onunda aylık ödemesi 4k (13 ay)
- 4 kredi kartının borçlarını bitirdim şuan sadece 1 kredi kartına borcum var
- iş yerinden ekstra zam ve prim aldım yaklaşık maaşımın %35 civarı ( bu bana da sürpriz oldu)
- kalan toplam borcum 70-80k civarına düştü

Tüm bunları tek başıma ve eşimle başardık. Eşimden de Allah razı olsun, mutfağı idare etti, kendi kişisel bakımdan vazgeçti, giyecek şunum bunum yok diye başımın etini yemedi. Bir ara bebeği anneannesine bırakıp çalışmayı bile düşündü. Asla dedim. O el kadar bebeğin sana, senin kokuna ihtiyacı var. Biraz dişimizi sıkalım Allah büyük, bir yol gösterir. Sabrın sonu selamet derler ya gerçekten öyle. Bugünümüze elhamdülillah. Allah herkesin yardımcısı olsun, borçlarından kurtulmayı nasip etsin.