Merhaba arkadaşlar. Şu an hali hazırda sektörde bir çok yerde ChatGPT, Gemini veya diğer yapay zeka araçları gerek kodlama, gerekse de içerik oluşturmak için kullanılıyor.

Belirli bir yere kadar gelmiş ve yakında yayına girecek bir projeden bahsetmek istiyorum. Şu anda localde kullanılabilen açık kaynaklı bir çok model bulunuyor ChatGPT 4o'nun free sürümü GPT-OSS, Google Gemma veya Qwen gibi çok geniş kapsamlı chat ağırlıklı modeller bulunuyor.

Projede bu bahsettiğim modeller kullanılıyor ve chat ağırlıklı yani Gemini ve ChatGPT altenatifi bir şey oluşturuyorum, onlardan öne çıkan tarafı açık kaynak dünyasındaki çoğu modeli erişime sunacağım ve görsel tanıma, ses tanıma gibi fonksiyonlar hali hazırda developer düzeyinde ilerliyor.

Projede öne çıkan husus Chat Builder mantığı yani; kullanıcı eğer isterse birden fazla modeli farklı amaçlar doğrultusunda seçip kullanmaya başlayacak. Örnek vermem gerekirse: görsel tanıma için Gemma 3, kod yazma için Qwen 3 ve en son cevabı seçilen ana bir modele verip 3 yapay zeka modelle çalışmaya olanak tanıyacağım. Aşağıya bununla alakalı bir şema bırakıyorum yazıyla anlatması zor.

Proje abonelik sistemiyle ilerleyecek, elbette diğerlerinden daha ucuz olmasını planlıyoruz.

Şimdi sorum şu; insanların harıl harıl ChatGPT Pro aradığı bu dönemlerde bu tarz bir projeye ihtiyaç var mı? Çünkü burada çok ciddi ekran kartı tarlaları yani Mining RIG gibi atılımlar ve büyük maddi yükün altına girmek söz konusu oluyor.