Selam olsun,
R10 dahil Türkiye'de her platform ve ortamda bu tip tartışmalar ve eleştiriler çeşitli kurallarla yasaklanır.
Belirli konular yani hassas olarak görülen Din, Siyaset, Rejim vb.
Aslında R10 dahil çoğu platform bu konuların tartışılamaz olduğunu düşündüğü için değil toplumumuzun tartışmak yerine küfür, hakaret ve aşağılama olacağını bildiğinden önlem alıyor.
Dini bir konu açınca mesela neden Müslümansınız? Neden Ateistsiniz? gibi hemen altına çok sert ve karşı tarafı suçlayıcı, aşağılayıcı ve hakaretler yazılabiliyor.
Bu konular her konular gibi tartışılabilir olmalıydı ama bunun için tartışma kültürünün oturmuş bir toplum olmamız lazım gelir.
Bilgi olarak değil, insanların fikir ve düşüncelerine saygı göstermek değil bunların aksine hemen bir şeytanlaştırma ve aşağılama durumu oluyor.
Toplum olarak tartışmayı bilmiyoruz.
Sen inanabilirsin ve senin için çok kıymetlidir aynı şekilde x kişi inanmayabilir ve bu inançsızlığı çok değerlidir.
Normalde yani gelişmiş toplumlarda insanlar başkalarının karşıt düşüncelerinin kendi düşüncelerine etki etmeyeceğini bildiğinden bunları bizim kadar sorun etmez.
Her fikir ve düşünce ifade edilebilir elbette her fikir ve düşünce saygıyı hak etmez ama ifade edilmeleri saygı görür.
Karşıtta olsa bir düşüncede olan insanı aşağılamak, hakaret etmek ya da sloganlarla cevaplamak gelişmiş toplumların yapacağı şeyler değildir.
Mesela sizin en değerli gördüğünüz ne varsa onu değersiz ve önemsiz gören bir insan bu düşüncesini yazdığında sizin o değeriniz küçülmez ki.
O insan zaten o karşıt düşüncededir, size söylese de söylemese de düşünüyor yani.
İş söylemeye geldiğinde insanlar adeta çıldırıyor.
Kendi değerlerine saldırı olarak görüyor, ilkel bir davranış ama yine de böyle görüyor.
Bir insanın sizin değerlerinizi eleştirmesi ki hakaret etmesinden ya da aşağılamasından bahsetmiyorum sadece eleştirmesi sizin değerlerinizi küçültmez.
O kişinin değeri de sizin değerlerinizden farklı.
Siz kendinizce %100 doğru olanı yapıyorsunuz o da aynı şekilde kendince %100 doğru olanı yapıyor.
Düşüncelerimizin, değerlerimizin farklı olması aslında birbirimize saygısızlık değil birey olarak kendimize olan saygımız olmalı.
İlla benim saygı duyduğuma benim değerime saygı duy dayatması pek ahlaki değildir.
Saygı duymayabilirim.
Senin o değerine saygı duyma hakkına saygı duyarım o ifade ve düşünce özgürlüğüdür ama o değerine ben saygı duymamam başka bir şeydir.
Mesela senin için en değerli şey x bir ideoloji olabilir.
Ben bunu ifade etmene saygı duyarım ama o ideolojiye saygı duymuyorsam, duymuyorumdur.
Sende o ideolojide olduğundan benim ideolojime saygı duymamış mı oluyorsun? diye bir düşün derim.
Hepimiz farklı insanlarız, farklı önceliklerimiz, değerlerimiz, hassasiyetlerimiz ve bakış açılarımız olacaktır.
Tartışma ve eleştiri kültürünün toplumumuza yerleşmesi bugün yaşanan birçok sorunu çözecek bir anahtardır zira biz konuşamayan ve tartışamayan bir toplumuz.
Benim değerlendirmem elbette, katılmayabilirsin.