Merhaba R10 ailesi,
Geçenlerde iki ayrı yazılım işi aldım: biri web sitesi, diğeri mobil uygulama. Başlangıç ödemeleri farklıydı; bir müşteri toplam ücretin %50’sini, diğeri ise “öğrenciyim, maaş günümde tamamlarım” diyerek %33’ünü gönderdi. Söz verdiğim gibi her iki işi de zamanında teslim ettim. Sonrası tatsız: Bir müşteriden geri kalan ödeme gelmedi. Diğeri, projeyi teslim aldıktan sonra üç ek iş daha isteyip bir anda sınavlarım var şimdilik diyerek iletişimi kesti. Haftalarım gitti ama en çok üzen kısım, “güven” diyerek kısmi ödemeyle başlayan süreçlerin bazı kişilerce suistimal edilebilmesi. Şikâyet başlığı açmak istemedim; tartışma büyüsün, kişi mahçup olsun istemedim. Ama kabul edelim, bu sürdürülebilir bir çalışma biçimi değil. Bu deneyim bana şunu öğretti: net kurallar, net teslim. Aşamalı teslim–aşamalı ödeme. Her iki tarafı da koruyan, baştan konuşulmuş bir çerçeve şart. Elbette işverenlerin de kötü tecrübeleri olabiliyor; önemli olan doğru kişiyi bulduğumuzda, güveni sözle değil süreçle göstermek. Şikayet kolay, iftira atmak da kolay halde. Sadece bu durumu yazmak istedim, güncel durum hakkında ne düşünüyorsunuz?