Almanya’da iş kurma ve iş yapma şartları bulunduğunuz kente göre değişiyor. Biz eşimin yüksek lisansı sebebiyle göç sürecindeyiz. Heidelberg’de evimizi tuttuk ve geçen aylarda 40 gün kadar kaldım. Şu an GmbH kurma aşamasındayım. Bunu istememin nedeni, şirket hiyerarşisinden kurtulmak ve daha özgür hareket edebilmek.
Büyük işletmelerden iş almanın küçük şirketler için zor olduğunu öğrendim. Bununla birlikte Türkiye’den işçi getirmek için 6-7 şirketle partnerlik görüşmelerim sürüyor. Türkiye’de SEO uzmanı olarak şahıs şirketim var ve buradan elde ettiğim gelir, Almanya şartları için fazlasıyla yeterli. Almanya’da kaldığım 40 günde 4 firmanın Local SEO işlerini ve 2 firmanın IT projelerini aldım.
Genel gözlemim şu: Oradaki şirketler bizim Türkiye’de alıştığımız gibi aylık hizmet sözleşmesi yapmıyor, daha çok saatlik ücret üzerinden çalışıyorlar. Bundan çoğu firma şikayetçi durumda. İleride biz de aynı sisteme ayak uydurmak zorunda kalsak da özellikle ilk yıllarda iyi iş fırsatları doğuruyor.
Kendi deneyimimden yola çıkarak, Almanya’da şirket kurmayı düşünenlere özellikle teknoloji odaklı bir şirket kurmalarını tavsiye ederim.

Burda yazdıklarım şahsi deneyimlerimdir. Kişiden kişiye göre değişebilir.