yıllardan beri bes hesabım var aşağıda getiri grafiğini ekliyorum. küçük meblağların kar topu etkisiyle büyümesi gibi görünüyor ama tam olarak değil. doğru fona doğru zamanda girmeniz ve çıkmanız gerekiyor. yanlış zamanda alırsanız en güvenli fon bile zarar ettirebilir. 2018 de tepe rakamına göre %40 portföyüm değer kaybetmişti acısını hala unutmadım..
1) eskiden yaptıranlar kazandı dediniz fakat göz ardı ettiğiniz konu, enflasyon etkisiyle rakamlar şişti ve devasa yükseliş gibi algılandı. reel getiri ne kadar oldu bende bilmiyorum. bazıları 2010 yılında 100.000TL ile filanca hisseyi alsaydınız şu kadar temettü kazanırdınız diyor ya doğru fakat 2010 yılında 100.000TL kaç kişide vardı ve ev almak yerine neden temettü hissesi alsın bunu söylemiyor. yani 2025 yılında ki 100.000TL gibi görüyor ama değildi.
2) bes e yatırdığınız parayı unutun derler. kısmen doğru çünkü paraya erişiminiz o kadar kolay değil. yanlış olan bölüm ben her ay para atayım gerisini boşver, nasılsa enflasyon var para kendi kendine büyür! bu şekilde ancak yatırdığınız parayı reel zararla 15-20 yıl sonra geri alırsınız.
3) bes te altın, gümüş, hisse (yerli-yabancı), eurobond, tahvil gibi çok sayıda fon seçeneği var. befas üzerinden başka bes firmalarının fonlarını alabilirsiniz.
kötü tarafına gelecek olursak, döviz mevduat fonu bulamadım. bazı durumlarda usd ye geçmem gerekiyor ama USD-Euro cinsi eurobond lara yönlendiriyor fakat bu araçlar faize duyarlı. finansal okur yazarlık olmadan bes fonlarıyla kendi portföyünüzü yönetmek o kadar basit değildir.