Ufak bir ekleme yapayım bahsettiğim durum şunu söylüyor.
Sizin elinizde vadeli yatırım yani kaldıraç kullanabileceğiniz bir hesabınız var. Bu hesapta 1000 dolarınız var siz kaldıraç sistemini kullanarak yatırım yapmaya çalıştınız. ve 10x kaldıraçla işlem aldınız.
Bu süreçte sizin aracı kurumunuz size havuzdan 1000x10 dolar sermaye verir ve sizin elinizdeki 1000 doları teminat olarak alır. Siz borsada o anda 10000 dolarınız varmış gibi işlem alırsınız. Yani doğal olarak o anda 10000 dolar almak isteyen bir kişi olursunuz. Bu durum altın fiyatına olumlu şekilde yansır siz çünkü o andaki emirleri toplamaya hatta eğer emir bittiyse üstteki emirleri almaya başlarsınız.
Kaldıraç sistemin haram olduğu yönünde tonla makale ve yazı var. Zaten burada daha futures piyasaların fiyalamasındaki faiz puanın etkisi de var bunlar daha derinlemesine konulara ama ben elinizdeki altının fiyalamasını nnasıl olduğunu anlamak istedim.