kendimin çok fıkıh alanında yetkin görmüyorum. Gördüklerimi ve duyduklarımı paylaşayım

* Faiz sisteminin haram olmasını hala küçük tartışmalar olsa da haram olduğunu düşünüyoruz.
* Havuz sistemleri ve takasbankın emanet tutulan hisseler , viop , opsiyon gibi işlemelri de barındırmakta bu durum borsadaki tüm işlemler için geçerli. yani siz herhangi extra seçtiğiniz bir hisseyi bile buradan alıp satabilirsiniz. Bununla alakalı bundan dolayı haram diyen insanlar var bu konuyu daha çok araştırıp detayını öğrenip size göre yorumunu yapmanız daha doğru olacaktır.
* Borsamızda bu durumla alakalı katılım endeksi ve katılım hisseleri bulunuyor. Bunları düzenleyen komisyon var ve süreç içerisinde bu şirketlerin mali raporlarına bakıp bu endeksten çıkarıp sokuyorlar. Bunula alakalı helal finans kanalları var. Bu kanallarda bunlarla alakalı paylaşımlar yapılıyor. ( girenler çıkanlar sebepler vs)
* Bazı helleştirme ve temizleme gibi terimlerle caiz olmayan yöntemlere başvuran hisselerden gelen karları bu faize veya dinen uygunsuz gözüken kısımları oranlayıp net kardan bu oranları düşüp karlarını temizlediğini düşünen insanlar var bununla da alakalı durumlar size kalmış

Buraya kadar söylediklerim bizim borsamızda olan durumlardı. İşin forex ve kripto tarafı da var.

* Bazı görüşler kripto için usülsüz , kara para , çalıntı para , para aklama gibi terimlerle veya çok piyasanın dalgalı olmasıyla alakalı insanlara bu paraların temiz olmadığı gibi lanse edilen durumlar var. Bu görüşler doğru da olsa bizler bistte bulunan katılım endeksli hisselerin helal paralar ile mi alınıyor. Mal kitleme mi yapılıyor. Spekülasyonlar mı yapılıyor bilemeyiz. Yani bu durum dünyadaki en helal olan borsa (teoride düşüncesel olarak) olsa bile böyle bir kontrol mekanizmasını sunamaz.
* Günümüz ekonomik şartlarında bizler enflasyon gerçeğinin farkındayız zaten yatırım ve yatırımcı bu amaçlarla parasını değerlendirmek istiyor. Bu süreçte de enflasyon ile parasını korumak isteyen birinin süreci dikkatli yönetmesi gerekiyor. Yani siz bugün 10 ekmek alabildiğiniz 150 tl ile 1 yıl sonra 10 ekmek alamıyorsunuz. Bu sizin suçunuz değil ama kimse de bunun güvencesini vermiyor.
* Faiz gelirleri haram olsa da faiz sistemine bulaşmanın da haram olduğunu savunan görüşler var bunlar tartışmalı konular ama bu gerçeği de eklemek istiyorum.

Faiz olmayan bir sistem güncel ekonomik düzende maalesef düşünülemez. Şuan en basitinden siz ekmek aldığınız bakkalın faizli kredi ile açılıp açılmadığını , aldığınız hissedeki arz talep dengesinin kara para niteliğinde olup olmadığını bilmiyorsunuz.

Faiz sistemini desteklemek haramsa şuan ekonomik düzende hiçbir işlem yapmamız gerekiyor. Bu konuda maalesef güncel yönetim ve siyasi görüşler insanları ister istemez bu sistemlere sokuyor.

Eğer faiz gerçeğini kabullenirsek sizin al sat yaptığınız ürünün dine karşı bir duruma hizmet etmediğini düşünüyorsanız bu daha görece temiz bir yattırım oluyor.

İnsanlar bu süreçte altın alıp satmanın helal olduğunu söylüyor. Ama ben de ilk defa bu mesajda şahsi görüşümü sunarak şunu eklemek istiyorum. Madem altın alıp satmak kıymetli bir maden piyasadaki kaç kg altın gerçek kaç kg altın vadeli senetler ile kontrol ediliyor bunları da ortaya koyup düşünmemiz gerekir. Bunu chatgpt ile ufak bir sorguyla şöyle açıklayayım.

Yani sizin elinizdeki altının fiyatlamasında etkin olan global ons borsasında gerçek altın çok çok düşük bir kısmını oluşturmakta. Geri kalan altına olan talebin borsaya yansımasından ibaret. Ve burada insanlar vadeli işlemler , opsiyonlar ve tonla kaldıraçlı işlemler ile piyasaya hacim kazandırmakta. Bu da demek oluyor ki sanal gerçek olmayan ürünler sizin helal olarak düşündüğünüz bir ürünün fiyatlamasında kullanılıyor.

Bu durum; emtia , değerli maden , etf ve tonla aklınıza gelebilecek her şeyde böyle.