Normalde Almanyada yaşıyorum, ancak şu an Londradayım. Burada da benzer durumlarla karşılaşıyoruz. Örneğin, "Falanca konferansa, ödül törenine ya da etkinliğe katılım sağlamanız bizim için çok değerli" diyerek davet ediyorlar. Gerçekten de sadece orada bulunmamız bile onlar için bir mutluluk ve gurur kaynağı olabiliyor.
Son zamanlarda benzer davetleri Türkiyeden de alıyoruz. Örneğin, "Aeria Games olarak etkinliğimize katılır mısınız?" diye soruyorlar. İnsanlık hali, evet diyoruz. Sonra bir Zoom ya da Google Meet görüşmesi yapmak istiyorlar. Görüşmeye geçtiğimizde ise bağış ya da sponsorluk adı altında bizden para talep ediyorlar. Karşılığında da ödül vereceklermiş, konuşmacı yapacaklarmış... Bak sen!
Gerçekten anlamakta zorlanıyorum: Türkiyede bu tür işler gerçekten bu şekilde mi yürüyor? Bu normal mi? Üstelik bu taleplerde bulunanlar, kurumsal ismi olan, tanınmış firmalar.
Az önce bir mesaj daha aldık. Gelip konuşmacı olur musunuz? dediler. Kabul ettik. Ardından, 10.000 dolar karşılığında loca satmaya çalıştılar. Buna karşılık hem konuşmacı olacağımızı hem de ödül alacağımızı söylediler. Bu organizasyonu yapan firma da herkesin bildiği, büyük bir şirket...
Avrupada böyle bir şey yapmaya kalksan, hem şirketin hem kişinin itibarı yerle bir olur. Gerçekten anlam veremiyorum.