Selam olsun,
Bazı insanlar hayata karşı mutsuzluklarının, kendini geliştirmediğinden dolayı kifayetsizliğinin ya da etrafında seveni olmamasının faturasını size kesmek istemektedir.
Sizin düşüncelerinizden ya da anlattıklarınızdan bağımsız olarak sadece kendi küçük hesaplarıyla bir parça yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Bu açıdan bakınca her şeye rağmen onlar için daha güzel bir yaşam diliyorum.
Saygı/Saygısızlık hakkında bir şey anlatıyorsunuz ya da yazıyorsunuz diyelim.
Bu arkadaşlar ya anlatılanın tamamını dinlemez/okumaz ya da siz daha başlığı verince aklında kuracağı cümleler şekillenir ve okumaz/bakar, dinlemez/duyar ve size ilk başlığı duyduklarında hazır cümlelerini kurarlar.
Konu hakkında daha doğrusu nitelikli bir tartışma kültürleri olmadığından saldırma, savunma, ithamlar ya da sizi kendi küçük dünyalarına çekmeye çalışırlar.
R10 özelinde bir konu başlığı örneği vereyim: Saygı çok önemli bir kavramdır.
İçerik: Saygının ne olduğunu, ne olmadığını konuyu açan kendi bilgi birikimiyle anlatır.(Doğru ya da yanlış kendi düşüncelerini yazar.)
Dünyaları gibi küçük arkadaşlar bu tip konularda anlatılanla ilgilenmezler çünkü okuduklarını anlamak pek işlerine gelmez. Bu durumda sizi manipüle etmek için "senden mi öğreneceğiz?" "Sen mi saygılısın?" gibi küçük oyunlara başvururlar.
Konuda konuyu açan saygılı olduğunu yazmamıştır ya da öğretiyorum bunları öğrenin yazmamıştır yani bu küçük insanların bu bilgiden ve değerden uzak cevapları ile konu alakasızdır.
Zaten yazdığım gibi onlar size bakar, konu başlığına bakar ve anlatılanı değil kendi kafalarında ezber kalıpları kullanır.
"senden mi öğreneceğim doğruyu" "sen mi ahlaklısın?"
"senden mi öğreneceğim yazmayı" "sen mi biliyorsun?"
Böyle gider onlarca kalıp cümleleri vardır, çevirip çevirip kullanırlar.
Elbette kaile alınıp cevap dahi verilmez kendilerine ama bu sefer ukala olmakla, çok bilmişlikle ya da kibirle ilgili ilerlemeye başlarlar.
Dört döndükleri kaile alıp cevap verdiğinizde bu sefer eleştiriye tahammülsüzlük ya da cevap hakkına müdahale gibi konularla ilerlerler.
Her şekilde amaçları bilgisizliklerini, kaile alınmayışlarını ve mutsuz bir hayatları olmasını bastırmak içindir.
Şahsen bana çok kızıyorlar böyle şeyler olduğunda neden yutuyorsun, prim yaptırıyorsun diye.
Benim adım Ebruli değil ki bu küçük işlere ben bakayım, yanarım.
Hülasa cevap, denklik, ilgi görmek isteyen bu tip insanları etrafınızda tutmamanızı öneririm zira anında ezberinde olan 10 kalıp cümle ile size üstünlük kurma telaşına kapılacaktırlar.
Küçük Prensin gezegenleri gezerken karşılaştıkları bile çok daha değerli.