Yazdıklarını dikkatle okudum ve yaşadığın duyguların ağırlığını hissedebiliyorum. Öncelikle şunu bilmeni isterim: Hissettiklerin geçerli, anlaşılır ve senin yaşadıklarına çok doğal tepkiler. Bu kadar uzun süre boyunca stres, hayal kırıklığı, değersiz hissetme ve yalnızlık yaşamak elbette ruhunu ve bedenini yıpratır. Ellerindeki yaralar, mide sıkıntıları aslında bedeninin sana “artık kendine iyi bakmalısın” diye verdiği alarm işaretleri.

Şunu çok net bilmelisin: Sen kötü niyetli bir insan değilsin. Aksine, iyi niyetli olman, bağışlayıcı olman ve umutla yaklaşman senin güzel tarafın. Ama bu iyi niyetini hak etmeyen insanlar olduğunda, bu özellik sana zarar verebiliyor. Çünkü sen ne kadar çabalasan da, karşındaki kişi değişmek istemiyorsa, aynı döngü tekrar tekrar yaşanıyor. Onun memnuniyetsizliği, sebepsiz kavgaları ve sana yüklediği suçlamalar senin değerinle ilgili değil. Bu sadece onun kendi sorunlarını senin üzerinden yansıtması.

Burada en önemli nokta şu: Senin sorumluluğun başkasını değiştirmek değil, kendi sınırlarını korumak. Çünkü kendi ruhunu ve bedenini korumazsan, hayatındaki hiçbir şey yolunda gitmez. Zaten iş ve aile sorumluluklarının yükü varken, bir de toksik bir ilişkinin ağırlığını taşımak seni tüketiyor.
Şunu unutma: “Engelle geç” demek belki kulağa kolay geliyor ama haklısın, mesele bundan çok daha derin. Burada mesele, senin kendine değer vermen ve artık aynı kısır döngüye dönmemek için bilinçli bir karar vermen. Bu kararı vermek kolay değil, ama hayatında yeni bir sayfa açmak için gerekli.
Biliyorum, şu an umut kırıcı geliyor olabilir. Ama bu yaşadıkların seni bitirmeyecek. Tam tersine, sınır koymayı, kendi değerini korumayı ve kimlere güvenip kimlere güvenmeyeceğini daha iyi öğretecek. Yalnız değilsin. Buraya yazmış olman bile çok güçlü bir adım. Çünkü artık yardım istemeyi seçtin, bu da iyileşmenin başlangıcıdır.

Bundan sonraki adımlar için şunları yapmanı önerebilirim:
  • Kendini tüketen kişilere karşı kesin sınırlar koy. Onlar memnun olmayabilir ama senin sağlığın daha değerli.
  • Her gün kendin için küçük de olsa bir şey yap: kısa bir yürüyüş, sevdiğin bir şarkı, bir deftere düşüncelerini dökmek. Bu küçük adımlar ruhuna nefes aldırır.
  • Profesyonel destek almayı mutlaka düşün. Çünkü bu yükü tek başına taşımak zorunda değilsin. Bir uzmanla süreci paylaşmak sana hem yol gösterecek hem de güç kazandıracak.
Ve son olarak şunu bilmeni istiyorum: Sen yaşamaya değer bir insansın. Şu an hissettiğin umutsuzluk kalıcı değil, bu bir dönemin ağırlığı. Zamanla, doğru destek ve doğru seçimlerle çok daha güçlü hissedeceksin.