Öncelikle teşekkür ederim. şirket kuruluşunda 265 harç ödüyorsunuz devlete. Onun dışında şirketiniz kazanç elde etmedikçe aylık bir ödemesi bulunmuyor. Henüz bir muhasebeci ile anlaşmadık ancak aylık 40-50'dan başlıyor bilginize.
Teşekkür ederim. 2 kavram var, bunların karıştırılmaması gerek.
E-Residency: Dijital işlerinizi yürütmek için kullanılan bir kavram ve dijital olarak e-oturum kartınız ve bir kimlik numaranız olmuş olur dijitalde. Bu kart size oturum izni, çalışma izni sağlamaz, sadece Estonya'da bulunmadan tüm şirket, vatandaşlık işlemlerinizi dijitalde yürütmenize olanak tanır.
D Tipi vize: Bu vize Estonya Konsolosluğu tarafından verilir, bu vize de size oturma, çalışma gibi haklar tanınır ayrıca tüm schengen ülkelerine vizesiz ulaşım hakkı tanır.
E-residency'i şirket işlemleri için kullanırız, D tipi vize alabilmek için Startup Komitesinden onay almanız gerekir. Ancak e-Residency startup'dan bağımsızdır, istediğiniz zaman başvurabilir, şirket kurabilirsiniz.
Hocam ek bazı sorularım olacak :
- D tipi vize almanzda e-residency sahibi olmanızın avantajı oldu mu?
- D tipi vize olmadan, sadece E-residency ile, Estonya'da şirket kurmak dışında ne gibi haklarınız oluyor? (Vatandaşlık işlemleri dediğiniz için o detayı merak ettim.)
- Her iki süreçte herhangi bir danışmanlık hizmeti aldınız mı?
- 3 aylık bu sürecin size maliyeti ne mertebede oldu?
Teşekkürler