Şaşırmadım açıkçası, para lazım ülkeye. Vergiler yetmiyorki nereden ne vergisi çıkarsak diye çaba harcıyorlar.
Bence komple herşeyimize el koysunlar, aylık yiyecek istihkakı versinler bize.
Vatandaşın aleyhine ne varsa yapıyorlar. Amazon'dan sipariş ettiğim 2-3 bin liralık Philips tıraş makinesi başlığını tece gümrüğü geri çevirmişti. İlgili başlık Türkiye'de bulunmuyor ve bildiğimiz tıraş makinesinin sakal aparatı.
devletin gerçekten insanları düşündügünü sanmıyorum, dışa verilen açık deniyor ama içeriye yönelikte bi adım yok üretim konusunda bi teşvik bi yatırım bi inavasyon bi politika ilanı yok acaba bizler birer inekmiyiz vakti geldiginde sağılan
Türk E-Ticaret sitelerinde satılan ürünleri yerel esnaflar bizlere 2-3 katına zaten iteliyordu, E-Ticaret sitelerindeki satıcılar yurtdışındaki satıcılara göre bize 2-3 kat yine yiteliyordu. Normal satış fiyatı 100 TL olan bir mal bize gelene kadar 1.500 TL bile oluyor.
Hocam bazı ürünler böyle siz bi tık yüksekten uçtunuz gerçeği kendimize 1 tane devlete 3-4 tane alıyoruz.
(trden alırsak)
Ülkeye para lazım haklısınız, ama bunun sebebi o değil. Lütfen sapla samanı ayırın.
Örnek ürün:
Temu Ürün Linki
Biz üreticiyiz ve e-ticaret yapıyoruz, kesim/dikim/baskı/paket/e ticaret operasyonu olarak hizmet veriyoruz.
Temuda satılan ürünün birebir aynısını üretmek için; (30/1 süprem pamuk polyester)
Alt üst takım kumaş maliyeti + yaka ribana maliyeti + şort bel lastik maliyeti:
35 TL
Alt üst takım kesim maliyeti:
4 TL
Alt üst dikim maliyeti: Dışarıya fason verirsek
25 TL / içeride kendi bünyemizde dikersek
27,50 TL (kendi personellerimizin yan hakları, tam sigorta primleri, dolgun maaş olması sebebiyle daha yüksek ama ben fason fiyattan hesaplıyorum)
Üst baskı maliyeti:
6,25 TL
Alt baskı maliyeti:
3,25 TL
Üründen eğer hiç fire vermezsek ki imkansız bir durum; ürünün bitiş maliyeti:
73,50 TL Ürün etiketi, kargo poşeti, kargo barkodu ve paketleme personeli maliyetini yazmaya utandığım için yazmıyorum. Çünkü saçma sapan yerlere gidiyor.
Gelelim satış kısmına, temuda ürün
214,87 TL den satılıyor.
Trendyoldan sattığımızı varsayarsak; kargo komisyon vb. giderler düştükten 1 ay sonra hesabınıza
98,27 TL para yatıyor.
İnce hesap yapmadan; kurumlar vergisi olarak ödeyeceğimiz minimum vergi
20 TL.
İşletmeye kalan para
78,27 TL.
Ben 2 yıldır çocuk takım kategorisinin en çok satanlar listesinde hatrı sayılır ürünlerim var. Bu yaz çıkış yaptım, 2 senedir günlük minimum 1000 adet ürün satıyordum. Ben çıkış yaptıktan sonra ne mi oldu?
Kendi işletmemden 3 personel çıkartmak zorunda kaldım. Yetişemediğimiz için dışarıda çalıştığıımız 4 fason (6x4: toplam 24 personel) küçülmeye gitti ve kapattı. Aylık 60.000 adet etiket yaptırıyordum, artık etiketçi benden sipariş alamıyor. Baskı makinası sarf malzemesi satan firmaya 150.000 - 200.000 TL arası her ay fatura ödüyordum, artık ödemiyorum. Her ay 60.000 adet kargo poşeti alıyordum, artık almıyorum. Bunun gibi bir çok olay silsilesi...
Ben sadece okyanusta bir damlayım. Ülkemizin üretim kapasitesi tam olarak böyle küçülüyor. Bende istiyorum her şey ucuz olsun, hesaplı olsun, ekonomik olsun. Ancak böyle devam edersek daha da kötü olacak.