ev 3 milyon hocam.
20 yıl ödeme.
20 yılın sonunda kabaca hesap yaptığımızda 31 milyon ödemiş olacağız bir ev için.
31 milyonda ödenir, 310 milyonda, önemli olan nasıl ödediğimiz bence : )
türkiyede kalkan hiç bir şey inmez. tarih yazmamıştır.
çok yakın tarihte bol sıfırlı günlere geri döneceğiz.
kalite anlamında ise şunu söyleyebilirim, adanada çok ciddi depremlar yaşamış biri olarak, haberlerde orda burda hiç bir toki binasının yıkıldığına denk gelmedim.
adanada deprem sonrası binalara az hasarlı orta hasarlı ağır hasarlı diye gruplandırdılar tüm şehirdeki binaları.
30 yıllık toki binalarında az hasarlı olana da denk gelmedim duymadım.
temeli sağlamdır, kolonları sağlamdır diğer işçilikleri kötüdür, bilemem. ama deprem gibi zor zamanlarda ayakta kalması bizim için en önemli etken.
biliyorsunuz, depremden dolayı dubleks eve taşındım. kafamda hep ya toki binası ya da müstakil. diğer apartmanlarda yaşamam düşüncesi vardı. hala da öyle.
şehir merkezine uzak olması ;
bu benim için + yazar tokiye. çünkü insan sevmeyen birisiyim.
ne kadar uzak, o kadar iyi. şükür bana çıkan toki de, sitenin en son çizgisi, önüm dönüm dönüm zeytinlik. mis vallahi.
güncel olarak dediğim gibiymiş
deprem konusunda şöyle durum var hocam
toki binaları genelde tepelere kayalık alana yapılıyor. tünel kalıp sistemi kullanılıyor (duvarlar dahil c35 beton) tuğla ya da briket sadece ön cephelerde var
bu da binanın sağlamlığını arttırıyor (emlak konutta da böyle yapıyorduk) duvarlar kolon görevi görüp yük taşırlar. evet depreme bakımından küçük mütaahitlere göre çok iyidir. ev alacaksanız zaten tünel kalıp veya teknolojik kalıp denen sistemle yapılmış, beton perde duvarlı ev almalısınız.
Ama şöyle durum var, 20 yılda 30milyon ödeyeceğiniz evi 30 milyona satsanız dahi karlı olmuyorsunuz (o zaman 20 milyona daha iyi evler olur)
yani şöyle borcu bitmiş bir toki evin sahibi şuan evini 7-8 milyona satması lazım yıllarca ödediği parayı çıkarmak için ama o fiyata çok daha iyi ev alınabiliyor
o yüzden bölgeye göre değişmekle birlikte ev fiyatları ödemeye göre düşük kalıyor.
iyi forumlar