Bir çocuk düşünün… Arkadaşları oyun oynarken o, haritalara bakıyor. Bilgisayar başında, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki kıvrımlı nehrin kenarını incelerken gözleri bir noktaya takılıyor. “Burada kimse yok… Sahipsiz bir toprak.” İşte Daniel Jackson’ın hayatını değiştiren an buydu.

14 yaşında bir genç, sıradan bir gencin aklına gelmeyecek şeyi düşünüyor: “Burayı ülke yapsak nasıl olur?” İlk başta arkadaş arasında espri, sonra küçük bir hayal, derken yıllar içinde büyüyen ciddi bir proje… Ve bir sabah, kendini “Devlet Başkanı” ilan eden Daniel, Verdis Özgür Cumhuriyeti’nin hikâyesini başlatıyor.

Verdis denilen yer minicik. Yaklaşık yarım kilometrekarelik bir alan. Ama Daniel’in gözünde bu, koca bir imparatorluktan farksız. Bayrak tasarlandı, hükümet kuruldu, pasaport basıldı. Kimi “çocuk oyuncağı” diye güldü, kimi “büyük vizyon” dedi. Ama Daniel hiç vazgeçmedi.

Her kahramanlık hikâyesinde bir engel olur ya, Daniel’in de engeli sınır kapılarında çıktı. Bir gün, kendi ülkesine girmek isterken Hırvatistan polisi “Hoop, nereye?” dedi. Pasaportunu gösterdi, “Ben Verdis’in başkanıyım” dedi ama nafile. Sonuç: Ömür boyu ülkeye giriş yasağı! Düşünsenize, başkan olup kendi ülkenize adım atamıyorsunuz. Biraz trajikomik, değil mi?

Bir ülkenin olmazsa olmazı halkıdır. Daniel bunu da düşündü. Dünyanın dört bir yanından on beş bin kişi “Ben de Verdisli olmak istiyorum” diye başvurdu. Ama her isteyen giremedi. Çünkü Verdis’te vatandaşlık öyle kolay değil. Yaklaşık 400 kişi kabul edildi, hem de özel bir mantıkla: Doktorlar, mühendisler, polisler… Yani işe yarar bir toplum kurmak isteyen Daniel, adeta ülkesini “mesleğe göre” inşa etmeye başladı.

Bir akşam röportajda Daniel’e soruyorlar: “Peki, hedefleriniz neler?” Cevabı yüzünde bir gülümsemeyle veriyor: “Biz Eurovision’a katılmak isterdik.” Küçücük bir devlet, kendi bayrağıyla sahnede şarkı söylemeyi hayal ediyor. Gerçekleşir mi bilinmez ama hayal etmenin bile insana keyif verdiği kesin.

Verdis resmî olarak tanınmıyor, belki hiç tanınmayacak da. Ama hikâyesi, bir gencin “imkânsız” denen şeyi zorlayabileceğini gösteriyor. Haritada küçük bir nokta, ama hayallerde kocaman bir ülke.

https://www.youtube.com/watch?v=HpT7gBBgguc