Merhaba,
Öncelikle şunu bilmek gerekiyor:
limitsiz diye bir kavram aslında teknik olarak mümkün değil.
Bir sunucunun gücü kullandığı donanıma bağlıdır. Yani RAM, işlemci (CPU) ve disk alanı her zaman sınırlıdır.
Basit şekilde anlamak anlatmak için bir benzetme yapalım:
- Sunucuyu → Plaza binası gibi düşün.
- Disk alanını → Binadaki ofis alanları. Ne kadar büyükse o kadar çok eşya sığdırabilirsin.
- Her bir sanal sunucu (VPS) → Binadaki bir kat. Sana ayrılan belli bir alan var.
- CPU (işlemci gücü) → O katta çalışan insanlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu çalışanların bir kısmının aslında stajyer çalışan (vCPU)olmasıdır. Yani firmalar gerçek çalışanı (fiziksel çekirdek/thread) birkaç parçaya bölüp fazladan stajyer gibi gösterirler.
- Örneğin 16 çekirdekli bir işlemci Hyper-Threading sayesinde 32 thread gösterir. Yani kâğıt üzerinde 32 çalışan varmış gibi görünür ama aslında arkada 16 gerçek çalışan vardır. Diğer 16sı stajyer gibidir, gerçek çekirdeğin kaynaklarını paylaşır. Bu sayede çekirdek aynı anda farklı işleri yapabilir; biri veri beklerken diğeri işlem yapar ve boşa geçen zaman azalır. Yani aynı anda yapılan işlem sayısı artar, fakat performans %100 değil genelde %2030 civarında kazanım sağlar.
- Her işlemci bu şekilde çalışmaz. Örneğin Ampere tabanlı sistemlerde SMT yoktur; 80 çekirdek varsa işletim sistemi 80 çekirdek görür ve hepsi gerçek çalışandır. Ayrıca performans farkı, kullanılan mimariye ve işlemcinin önbellek (cache) büyüklüğüne göre değişir. Cache küçükse threadler birbirini engeller, büyükse daha verimli çalışırlar.
- Üstüne firmalar overselling yapar; 100 gerçek çalışanı kâğıt üzerinde 130140 kişi gibi gösterebilirler (%3040 overselling). Daha agresif firmalar ise bunu 150-200 stajyer gibi yazabiliyor. İşte senin yaşadığın performans farkı da tam olarak buradan kaynaklanıyor.
- RAM → Çalışanların masaları. Masa ne kadar büyükse aynı anda o kadar evrak (işlem) açılabilir.
- İnternet bağlantısı → Binanın giriş kapısı. Kapı ne kadar genişse, giriş çıkış o kadar hızlı olur.
Firmalar genelde binayı (sunucuyu) tam doldurmak ister. Bu yüzden
overselling yaparlar. Eğer içerideki herkes aynı anda tam kapasite çalışmaya kalkarsa, doğal olarak performans düşer.Cok fazla kişi iceri girmeye baslarsa binaya erisim yavaslar, senin ofisine calisana ihtiyac olan islem artarsa beklemeler olur.Sen firmaya yazınca limitinizi güncelledik dediklerinde aslında sana daha fazla sanal çalışan (vCPU) ya da daha geniş masa (RAM) vermiş oluyorlar. Yani sorun bir anda çözülüyor gibi görünüyor.
Ama gerçekte:
- Kaynakların paylaşılması normaldir çünkü her firma limitlerde kullanım yapmaz. Kaynak israfı olur, ayrıca bu fiyatın artmasına sebeb olur. Zaten bazen aynı özellikteki VPS'ler farklı firmalarda farklı fiyata bu yüzden karşımıza çıkar. (paylaşımlı hosting veya VPSlerde).
- Bu durumdan etkilenmemek için tek çözüm dedicated sunucu (tamamen sana özel fiziksel sunucu) kiralamaktır. Çünkü orada tüm plaza sadece senin olur, başka firma gelip aynı kaynağı kullanmaz. Yada komsunun yapmıs oldugu parti senin müsterilerini etkilemez.
Özetle,
paylaşımsız limitsiz diye bir hizmet teknik olarak yoktur. Sadece daha az paylaşımlı ya da tamamen sana özel seçenekler vardır.
Ek:
Aynı paketten iki farklı sunucu aldığınızda performans farkı yaşamanız normaldir. Çünkü bazen hizmet aldığınız VPSler farklı fiziksel sunucular üzerinde açılır. Yani birinde işlemciler daha yeni, güçlü olabilir (20 yaşında dinç çalışanlar gibi), diğerinde ise daha eski, yıpranmış donanım olabilir (50 yaşında çalışanlar gibi). Kağıt üzerinde paket aynı görünse de, arkadaki donanım farklı olduğunda performans değişiklikleri yaşanabilir.