Arkadaşlar bildiğim kadarıyla açıklamak istiyorum mağdur olmamanız adına, zira emlakçılar, satıcılar yanlış bilgiler veriyorlar ve satın aldığınız mülk elinizde patlayabiliyor. Arsa için konuşmuyorum arsa vasfındaki arazilerde çok bilgi sahibi değilim.
- Hisseli bir tarla almamanızı öneriyorum, şufa davası ile karşı karşıya kalabilir ve diğer hissedarlar tapuda göstermiş olduğunuz rayiç bedel üzerinden araziyi elinizden alabilir.
- Hisseli almak istediğiniz tarla eğer ki 20.000 metrekare ve üzeri değilse imara girmediği sürece ayrı tapu çıkaramazsınız. Ya tüm hisseleri siz almak zorundasınız ya da herkes elindeki hisseyi tek bir hissedara veya dışardan bir kimseye satmak zorundadır.
- Size veya ailenize herhangi bir tarladan hisse kalmışsa, 5403 sayılı toprak koruma kanunu kapsamında muris eğer ki 15.05.2014 yılından sonra ölmüşse bu belirtilen zaman zarfından sonra 20.000 metrekare altındaysa hiçbir şekilde hisselere bölemez ve ayrı ayrı tapu çıkaramazsınız.
- Alacağınız veya almak istediğiniz tarlaya ev yapmak, konteynır koymak gibi bir düşünceniz varsa köy yerleşim alanı içerisinde mi, köy yerleşim alanı dışarısında mı yoksa il veya ilçe gözetiminde mi ya da büyük ova kapsamında mı araştırmak zorundasınız.
- Tarlaya ev yapmak istiyorsanız, köy yerleşim yeri içindeyse eskiden muhtarın onayı yetiyordu ancak artık İl özel idare ve Tarım ve Orman Bakanlığı karar veriyor. Eğer İl ve ilçe merkezindeyse belediyeler karar veriyor.
- Ayrıca köy yerleşim yeri içindeyse veya büyük ova kapsamındaysa ev yapabilmeniz için belirli şartlar vardır. En az 5.000 metrekare dikili alan olmak zorunda ve niteliğini değiştirmek zorundasınız, aksi halde tarlaya ev yapamazsınız. Cevizlik, bağ, fındıklık vb. niteliğe kavuşması gerekiyor. Bu şartları sağlarsanız arazi üzerinde yalnızca 75 metrekare alan kaplayacak şekilde kat sınırı olmayan (isterseniz 3-5 kat) yapabilirsiniz.
- Hisseli olarak aldığınız bir tarlada eğer diğer hissedarın evi varsa siz ev yapamazsınız.
- Tarlanız tarıma el verişli değilse, çok eğilimli ve engebeliyse İl Özel İdareye başvurarak gerekli incelemeleri yaptırıp marjinal arazi statüsüne sokabilir ve ev yapmak için izin alabilirsiniz.
ŞEHİR EFSANELERİ;
Bizim tarlamız var kimseye sormadan ev yaptık birşey olmadı. Amcam, halam, komşum, arkadaşım ev yaptı birşey olmadı. Hatta elektrik ve su bile bağlattık yine birşey olmadı. Diyorsanız veya diyenler varsa asla itimat etmeyin. 5403 sayılı kanun çıkmadan önce yapılan yapılara pek bir işlem yapılmıyordu. Ancak son yıllarda bölge bölge 1-10 yıl önce yapılan yapılara bile ceza kesilmeye başlandı. Sadece bazı il ve ilçelerde çok büyük cezalar kesilip ödendiği ya da icra takipleri başlatılmasına rağmen yapıları milli servet olarak gören Kaymakam ve Valiler sayesinde yıkmadılar. Bazı il ve ilçelerde de bu yapıların yıkılması 2-3 yıl sürmüştür. Yani ben cezamı ödeyip geçtim ama benim evimi yıkmadılar diye kendinizi güvende hissetmeyin her an herşey olabilir.
Ek Olarak:
Meraya, yaylaya ve ormana ev yapamazsınız, mera, yayla ve ormanı işgal edemezsiniz. Ancak orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerini işgal edebilir ve ev yapabilirsiniz gerekli ecrimisil kısacası haksız işgal tazminatını ödeyebilir bölgedeki Milli Emlak Şefliğine başvurup araziyi satın alabilir veya açık arttırma usulü ihaleye çıkarttırabilirsiniz. Bunun için genelde en az 3-4 yıl ecrimisil ödemek gerekir. Ayrıca meraya ev yapan, ahır yapan, ormana ev yapan ahır yapan, mera ve orman arazisini eken şahıslar çok büyük bir cezaya çarptırılır eğer işgaliyeti sonlandırmazsa bu cezalar katlanarak devam eder. Bazı işgalciler elektrik ve su alarak kendini güvende hissediyor ama günü geldiğinde kimse aboneliklere bakmıyor.
Sosyal Yardım Alma Şartları
-