1. Kur’ân’daki Delil

Allah Teâlâ buyuruyor:

“… veya kadınlara dokunduğunuzda (lamastum) … abdest alın.” (Nisâ, 43; Mâide, 6)

Buradaki “lamastum” kelimesi Arapçada hem elle dokunma hem de cinsel ilişki anlamına gelebilir. Mezhepler bu kelimeyi farklı tefsir etmişlerdir.

---

2. Şâfiî Mezhebi (Kadına dokununca abdest bozulur)

İmam Şâfiî, “lamastum” kelimesini elle dokunmak olarak anlamıştır.

Dolayısıyla bir erkek, şehvetli olsun olmasın, yabancı (nikâhı düşen) bir kadına el değdirirse abdesti bozulur.

Delil olarak sahabe uygulamalarını ve kelimenin sözlük anlamını esas alır.

İstisna: Kendi mahremi (anne, kız kardeş gibi) ve küçük çocuklara dokunmak abdesti bozmaz.

---

3. Hanefî Mezhebi (Kadına dokunmak abdesti bozmaz)

İmam Ebû Hanîfe, “lamastum” kelimesini cinsel ilişki olarak anlamıştır.

Yani sadece cinsel birleşme abdesti bozar; sırf dokunmak abdesti bozmaz.

Delil: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Hz. Âişe’ye dokunduğu halde namaz kıldığına dair rivayetler.

Hanefîler ayrıca şunu söyler: Dokunma tek başına abdesti bozmaz; ancak cinsel ilişki veya meniden dolayı gusül gerekir.

---

4. Malikî ve Hanbelî Mezhepleri

Mâlikî: Şehvetle dokunulursa abdest bozulur, şehvetsiz dokunma bozmaz.

Hanbelî: Şâfiî’ye yakın; dokunma abdesti bozar, ama bazen şehvet şartı aranır.

---

5. Sonuç – Farkın Sebebi

İhtilafın kaynağı: Kur’ân’daki “lamastum” kelimesinin “dokunma mı, cinsel ilişki mi?” anlamına geldiği tartışmasıdır.

Şâfiî → Dokunmak abdesti bozar.

Hanefî → Sadece cinsel ilişki abdesti bozar.

Mâlikî & Hanbelî → İkisinin ortasında, “şehvetle dokunma”yı ölçü alır.

Ayrıca şunu belirtmek isterim efendimizin hadisi var;

Ümmetimin ihtilafı rahmettir” (اِخْتِلَافُ أُمَّتِي رَحْمَةٌ) sözü, hadis olarak rivayet edilmiştir.

Bu yüzden kimse efendimizin övdüğü İmam-Şafii gibi zatlara hakaret etmesin(mesheplere) ve içtihada karşı gelmesin. Her kim ben veya bence derse o kişi yanılanlardan olur. İslam tamamlanmıştır kimse bence diye hüküm çıkaramaz. Efendimiz bile kendisine vahyi gelmedikçe hiç bir dini konuda kimseye bir bilgi vermemişken bazı insanlara ne oluyor da kendi kafalarına göre hüküm çıkarıyorlar.