Arkadaşlar merhaba, yaşadığım bir durumu tarafsızca paylaşmak istiyorum. Sizce bu durumda kim haklı, kim haksız?
  • Proje:
    Bir mobil uygulamanın düzenlenmesi ve yayınlanması işi. Anlaştığımız toplam ücret 7.000 TL (5.000 TL düzenleme, 2.000 TL yayınlama).
  • Başlangıçta konuşulan şartlar:
    İlk başta ben “iş bitince ödeme” dedim. Karşı taraf ise “dosya teslim edilince düzenleme ücreti, yayın onaylanınca yayın ücreti” modelini önerdi. Ben de o an “olur” diyerek kabul ettim.
  • Sorun nerede başladı?
    Teslimat 1 ay gecikti.
    Ben de doğal olarak güven kaybettim ve “yayın onayı olmadan ödeme yapmam” şartını koydum. Yani özetle:
“Ne kadar erken yayına alırsan, o kadar erken ödemeni alırsın.”
  • Karşı tarafın yaklaşımı:
    “Eksikleri yaptım, dosyaları verdim. Sen düzenleme ücreti olan 5.000 TL’yi öde, yayın onayı gelince 2.000 TL’yi öde. Başta da bu şekilde konuşmuştuk.” dedi.
  • Benim cevabım:
    “Teslimat 1 ay gecikti, bu yüzden risk almak istemiyorum. Yayın olmadan ödeme yapmayacağım. Yayın onaylandığında ödemeyi eksiksiz yaparım.
Ben ise sadece “işi geciktirdiniz, güven vermiyorsunuz, yayın sonrası ödeme dışında ödeme yapmam” dedim.
  • Sonuç:
    Karşı taraf “yayın sonrası ödeme için ben yapmam” dedi.
    Ben de “o zaman iş iptal, başkasına vereceğim” diyerek işi kapattım.

Tarafsız Analizim:
  • Onun haklı olduğu taraf:
    • Dosya teslim edilince ödeme almak piyasada standart bir model.
    • Ben bir noktada “tamam olur” demişim, o da buna güvenmiş olabilir.
  • Benim haklı olduğum taraf:
    • Teslimat 1 ay gecikti. Gecikme bana şartı değiştirme hakkı veriyor.
    • Yayınlama işinde asıl değer yayın onaylandığında ortaya çıkıyor.
Sorum:

Sizce bu durumda kim haklı?
  • Ben mi haklıyım, yani teslimat geciktiği için ödeme şartını yayın onayına bağlamam doğru mu?
  • Yoksa karşı taraf mı haklı, yani dosya teslim edilince düzenleme ücretinin ödenmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
Buna göre işle alakalı aksiyon alacağım. Değerli görüşleriniz benim için önemlidir. Kimsenin hakkına girmek istemem.