Yakın zamanda benzeri bir davaya şahit oldum ve kendi deneyimimden paylaşayım:
  • Bu süreç, başvuracağınız mahkemeye göre 2–4 ay sürebiliyor. Benim durumumda dava 3 ay sürdü ve başvurulan mahkeme neredeyse boştu.
  • Buradaki mesele: Sen var olan bir ismi sildirmek istiyorsun, değiştirmek değil. Ama mevzuatta bunun ayrı bir yolu yok, yine isim değişikliği davası açılarak ilerleniyor.
  • Dilekçe ve dava süreci: Ailenle veya kendiniz gidip Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçeyi veriyorsunuz. Mahkeme davayı açıyor ve dosya kayda geçiyor. Avukat tutmak zorunlu değil, ben kendi başıma yaptım.

    Masraflar ve ödemeler:
    1. İlk başta 3.000 TL civarı harç yatırıyorsunuz (dava açılış harcı ve masraflar).
    2. Mahkeme davayı kabul edip ilerledikçe süreçte resmî gazete ilanı ve bazı resmi tebligatlar için ayrıca 3.700 TL daha yatırmanız gerekiyor.
    3. Yani toplam masrafım yaklaşık 6.700 TL oldu. (Avukat tutmadım, kendi başıma hallettim.)

      Süreç ve aşamalar:
    4. Mahkeme dilekçeyi alır, dosyayı kayda geçirir.
    5. Mahkeme gerekli incelemeyi yapar, haklı sebebini değerlendirir.
    6. Hakim onaylarsa karar çıkar.
    7. Çıkan karar nüfus müdürlüğüne gider ve kaydınız düzeltilir.
    8. Ayrıca resmî gazete ilanı yapılır (yasal prosedür gereği).


      Önerim; her mahkemenin süresi ve masrafı değişebilir. Bu yüzden en sağlıklı bilgi için Asliye Hukuk Mahkemesi kalemine gidip süreç ve masraflar hakkında bilgi almak en iyisi. Kalemdeki görevliler, baştan sona nasıl ilerleyeceğinizi ve hangi ödemeleri yapacağınızı detaylı anlatıyorlar.