Bu yönde 10 yılı aşkın zamandır görmediğim bir hava radar hareketliliği var. Radarlar dağın arkasından Ege Denizi'ni tarıyor. Bu iki ışık hüzmesi sürekli hareket ediyor.
Edit:
Işıklar kaybolduktan sonra sarı-kırmızı-mavi ışıkları olan, sabit duran gök cisimleri belirdi. Videosu çekildi. Mesafe çok olduğu, ışıklar bir hava taraması gibi hareket ettiği ve daha önce o bölgede böyle bir durum görülmediği gibi sebeplerle askeri bir faaliyet olabileceğini düşündüm. Çoğunuz göğe yükselen her ışığın disko kaynaklı olduğunu düşünmüş. Mesela Saddam'ın 1. körfez savaşındaki gece yerden havaya (mg, bixi, toplu sistemler) hava savunması için gece aydınlatmasını görmediğiniz için böyle yorumlamışsınız. Günümüzde küçük hava araçlarının tespiti için bu tür ışıklar askeriyede kullanılıyor. Ters istikametteki Deniz Kuv. Kom.'da bu ışıkları sık görüyoruz. Bu kadar güçlü ve uzaktaki ışığın hareketini bir eğlenceyle açıklayamadım. Foto zoom nedeniyle kalitesiz olduğu için de gırgıra dökmüşsünüz. Eğer askeri bir faaliyet olmadıysa dağların arka kısmındaki ışık kaynağının olduğu bölge tamamen yanmıştı. Bununla ilgili bir durum veya bir nedenle kullanılmış yüksek lümenli ışıklar da olabilir. Dağların arkasında eğlence mekanları, tatil beldeleri yok.
Olası yanılgım nedeniyle bazı arkadaşlarım beni fakir, deli, askerlik nedir bilmeyen ve genç olarak nitelendirmiş. Hepsi doğru. Özellikle "genç" yaftasını çok beğendim. Ama bu durum sıra dışılığın açıklaması değildi.
Mesafenin anlaşılabilmesi için zoomsuz gündüz fotosu: Işık kaynağı en sağdaki yanan tepelerin arkasındaydı.
Işıklar kesildikten sonra ışıklandırılan yerde görünen gök cisimlerinden biri:
https://www.youtube.com/shorts/WEmrfDU0TeM videoda net olmasa da gözle bakıldığında bu cisimin sarı-kırmızı-mavi ışıklarını açıkça görebildim. Sabit duruyordu.
Uzak ve güçlü ışıklar şüpheliydi. Askeri hava taramaları günümüzde de ışıkla yapılabiliyor. Zaten çok benzediği için biraz clickbait yaparak böyle bir konu açtım.
Hava korgeneral ve bordo bereli bedelli arkadaşlar, aşağıda bıldırcın avı için kullanılan ışıkları görmektesiniz. Bunlar bıldırcın haricinde drone, iha, siha takibi için de kullanılıyor.