serterefendi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selam olsun,

Şahsen benim yazdığım yazıda cezasızlık ya da cezai indirimden bahsetmediğim yazılı yani bende o konuda aynı düşünüyorum işin ceza kısmında ama işi suç ve cezaya indirgersek bu suçlar hep işlenir ve bu cezalar hep verilir. Düzelen bir şey olmaz. Elbette cezalar verilsin ama işin özünün çocukların tesadüfen öyle suç işleyecekleri gelmişte işlemiş gibi görmemeliyiz toplum olarak.

Maksat bu beladan kurtulmaksa suç işleyen çocuklara ceza verirken suçun içine çocukları bilinçli çeken yapıları, sistemleri, çeteleri temel hedefe koymamız lazım.
Yazdığım gibi karıncayı öldürmekle karınca sorunu çözülmez. Girdiği yeri, neden girdiğini tespit edip o deliği kapatmak lazım.
Bugün suç işleyen tüm çocukları bir yere kapatsak emin olun bir hafta içinde aynı sayıda suç işleyen çocuk olacaktır ve kapatacak yeriniz kalmaz.
Bu bataklığı kurutalım, bataklıktaki sinekler kendiliğinden yok olacaktır.

Yoksa asla cezasızlık ve ya da çocuklar ne yapsın gibi düşünüp yazmadım.
Öyle anlaşıldıysam düzeltmiş olayım.

@Emreabi; sizde bu yazdığım üzerinden değerlendirebilirsiniz.
Konunun çocuklar ne yapsın, affedilsin ile ilgisi yoktur.
Rehabilitasyon, aile desteği, eğitim.. bunların hepsi güzel başlıklar ama gerçekçi olalım, Çetelerin egemen olduğu yerlerde bunlar tek başına hiçbir işe yaramadı. El Salvador bunun en net örneği. Yıllarca ‘aileleri güçlendirelim, çocukları sosyalleştirelim, rehabilite edelim diye projeler yürütüldü ama sonuç koca bir başarısızlıktı. Cinayet oranları dünyanın zirvesindeydi, insanlar sokakta yürümeye korkuyordu.
Sonra devlet bambaşka bir yol seçti: On binlerce çete üyesi tespit edilip ömür boyu içeri atıldı. Rehabilite etmek yerine sert cezayla kökten kesildi. Ne oldu? El Salvador bugün Latin Amerika’nın değil, dünyanın en güvenli ülkelerinden biri haline geldi. Halk yıllar sonra ilk kez huzur içinde yaşamaya başladı.
Bu bize şunu gösteriyor: Rehabilite projeleri, aile terapileri, sosyal destekler elbette ek katkı sunabilir ama caydırıcı güç olmadan tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü suçlular, nasıl olsa yaşımız küçük, nasıl olsa bize terapi yapılacak diye gülerken, toplum daha çok acı çekiyor. Öncelik, sert ve kesin ceza ile suçu bitirmek olmalı. Rehabilitasyon ancak tamamlayıcı unsur olabilir asıl çözüm değildir diye düşünüyorum saygılar.