Selamlar değerli hocam,
Yazınıza kısmen katıldığımı bildirmekle beraber, kısmen farklı düşünüyorum. Elbette sistem önemli, sırf bu sistematiği kuramayışımızdan dolayı birçok alanda devlet ve millet olarak zorluk çekiyoruz eğitim, ekonomi vb.
Ancak...
23 yaşında bir gencim ve son zamanlarda olaylarda ismi geçen ve gündem olan çocukların yaşların bu dönemde bende geçtim, kimisinden 5 yaş kimisinden 7-8 yaş büyüğüm. Bende, forumdaki birçok genç hatta kanuni olarak çocuk kabul edilen 18 yaş altı arkadaşlar genç ve çocuk oldu/olduk. Hepimizde çok rahat bir yaşam geçirmedik; Ailevi, ekonomik, maddi, manevi, afet binbir çeşit psikolojik sorunu bizde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.
Bu kadar genç bu sorunlardan dolayı genç yaşlarda yaşlandı. Şimdi de bu sorunların ceremesini çekiyoruz zaten sinirden stresten her duşta bir avuç saç.
Demem o ki ne olursa olsun, bir insanın içinde kötülük varsa sistemi mükemmel hale getirsekte o kişi kötülüğü yapar ve sırf çocuk olduğu için ciddi suç işleyen kişilerin cezasında bu derece indirim yapılmamalı.
Cezasız kalan bir suçtan daha cesaret verici hiçbir şey olmaz. Bugün kasten yaralamadan affedersin, yarın kasten öldürme ile karşına gelir.
Selam olsun,
Şahsen benim yazdığım yazıda cezasızlık ya da cezai indirimden bahsetmediğim yazılı yani bende o konuda aynı düşünüyorum işin ceza kısmında ama işi suç ve cezaya indirgersek bu suçlar hep işlenir ve bu cezalar hep verilir. Düzelen bir şey olmaz. Elbette cezalar verilsin ama işin özünün çocukların tesadüfen öyle suç işleyecekleri gelmişte işlemiş gibi görmemeliyiz toplum olarak.
Maksat bu beladan kurtulmaksa suç işleyen çocuklara ceza verirken suçun içine çocukları bilinçli çeken yapıları, sistemleri, çeteleri temel hedefe koymamız lazım.
Yazdığım gibi karıncayı öldürmekle karınca sorunu çözülmez. Girdiği yeri, neden girdiğini tespit edip o deliği kapatmak lazım.
Bugün suç işleyen tüm çocukları bir yere kapatsak emin olun bir hafta içinde aynı sayıda suç işleyen çocuk olacaktır ve kapatacak yeriniz kalmaz.
Bu bataklığı kurutalım, bataklıktaki sinekler kendiliğinden yok olacaktır.
Yoksa asla cezasızlık ve ya da çocuklar ne yapsın gibi düşünüp yazmadım.
Öyle anlaşıldıysam düzeltmiş olayım.
@Emreabi; sizde bu yazdığım üzerinden değerlendirebilirsiniz.
Konunun çocuklar ne yapsın, affedilsin ile ilgisi yoktur.