Ben bu sistemlere halen çok güvenemiyorum, daha önce de bir postta (veya bir kaç post) uzun yazmıştım.
- Sistem faizsiz bir sistem bu tamamen doğru.
- Belli bir oranda bir ücret alıyorlar, adına organizasyon ücreti deniliyor ama aslında bir bedel. Haklılar mı? Evet neticede bir hizmet veriliyor ve hayra yapmaz kimse.
- Bu ücret 10-15 (% bazında) arasında bir şey, katılan arkadaşlarım var 6-7 ödeyenleri gördüm. Pazarlığa tabi diyebiliriz aslında, bu ödenecek rakamdan görüştüğünüz temsilci de alıyor. İşte bu sebeple bu ücret biraz esnek diye düşünebilirsiniz.
- Çok fazla teslimat şekli var, uzun vade bana doğru ve sağlıklı gelmiyor. (Aşağıda açıklayacağım)
- Teslimat tipleri (alacağınız şeyi ödeme durumu) biraz karışık. Kabul eden de oluyor etmeyende.
Bildiklerim kendi şahsi deneyimlerim, pek çoğu ile defalarca görüştüm ama bir türlü güvenip dahil olmadığım bir sistem.
Öncelikle saadet zincirinden ziyade gün (annelerimizin bildiğiniz yaptığı gün) mantığıyla işliyor, bazı firmalar (sanırım şu an hepsi) devletin istediği yeterlilikleri sağlayarak bu işi yapıyor.
Firma batınca BDDK ve devlet ne kadar korur bura muamma (dünya kadar tebliğ, kanun ve haber okudum ama açıkça koruruz denilmiyor devlet tarafından, sadece bunlar kafalarına göre yapıyor böyle olmaz şu şartları sağlayıp yapacaklar deniliyor). Kısa vadelerde sisteme girmek en mantıklısı. Çevremde olan arkadaşlarım genelde kısa teslimat denilen 5-6 aylık sisteme girdiler, tam 5-6 ay olmasa da 7-8 ayda araç alımı sağladılar.
Araç alımlarında önce aracı devir alıyorsunuz ücret alıcıya sonra gidiyor, çoğu alıcı bunu kabul etmiyor, hatta çoğu galeri de kabul etmiyor (galeriler uğraşmak istemiyorlar aslında sormuştum birine), fakat bazı galerilerde özellikle evimlerle çalıştığını belirtiyor (ilanlarında).
Yani araç alacaksanız aracı buldunuz öyle hop diye alamıyorsunuz, bir de alacağınız aracı gönderiyorsunuz bir değerleme bölümleri var bu bölüm aracın uygun olup olmadığını söylüyor öyle her istediğimi alayım da diyemiyorsunuz buna müsaade etmiyorlar. Buna ek olarak size söyledikleri zamanda asla ödemeyi/parayı/işlemleri başlat(a)mıyorlar, illa bir genel müdürlükte bilmem neye takıldı durumu oluşabiliyor.
Eğer kredi çıkmıyorsa, daha önce icralık olduysanız, senetle dahi araç alamıyorsanız (artık senetle satışta sicil sorguluyor hatta turkcell den dandik bir superonline modem isteyin onlar bile sorguluyor 1500 liralık modemi vermiyor) gibi gibi durumlar varsa. Kredi ve kredi kartı, vadeli ek hesap vs kullanmıyorsanız günün sonunda bir de sizden kefil istiyorlar (fakat en başta söylemiyorlar) bulursanız (ben kimseye kefil olmam annem babam kardeşim dahil ki onlar benden daha güvenilir insanlardır) alıyorsunuz.
Şimdi alım konusuna geleyim, mesela 600.000 TL bir araç alacaksanız (95 model orijinal klasiğe kaçar bir BMW/Mercedes olmadığını var sayıyorum) 2015 model ortalama bir Clio diyelim.
50.000 TL aylık öderim dediniz, 50 Peşin + 50 İlk taksit + Organizasyon ücreti (%10) diyelim.
Bazıları:
1- Peşinat + Organizasyon istiyor.
Bazıları:
2- Peşin + taksit + organizasyon istiyor.
Bazıları
3- Sadece organizasyon istiyor.
Kısaca ilk etapta (firmasına ve anlaşmanıza konuşmanıza göre) elinizde en az 60.000 en fazla 160.000 olmak zorunda.
6-7 ay arasında tamam alabilirsiniz diyecekler.
En uç ve yüksek ödeme ( 1 olan opsiyon diyelim) teslim tarihi de 5. ayda olsun, 300.000 TL ödemiş oluyorsunuz, yarısını görmeden araç alma hakkınız oluyor.
Ha bu bizim 600.000 TL Clio artık o para mı bu da tartışılır.
Kısaca tavsiye değildir ama 1.000.000 TL bir araç alacaksanız kesinlikle kesin teslimatlı 5-6 aylık sistemleri değerlendirin, çok değer kaybı olmayacak araçlar seçin.