Kaldıraçlı işlemlere yeni başladığınızı düşünerek bundan sonra size yardımcı olacağını düşündüğüm bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
Kripto vadeli işlemlerde iki farklı işlem modu bulunur.
1- izole marj
2- cross marj
Kaldıraçlı İşlemlerde Cross ve İzole Marjin Nedir?
Kaldıraçlı işlemlerde yatırımcıların en çok karşılaştığı konulardan biri, marjin modunun seçimidir. Burada iki temel seçenek vardır: Cross (ortak marjin) ve İzole (bağımsız marjin). Her iki modun da avantajları ve riskleri bulunur.
Cross Marjin
Cross modunda, hesabınızdaki tüm kullanılabilir bakiye pozisyonu desteklemek için otomatik olarak kullanılır.
Avantaj: Likidasyon fiyatı daha uzak olur, yani pozisyonun anında kapanma ihtimali azalır.
Dezavantaj: Tek bir pozisyonda yaşanan olumsuz hareket, hesabınızdaki tüm bakiyeyi sıfırlayabilir.
Matematiksel Örnek (Cross):
Hesap bakiyesi: 1.000 USDT
Kaldıraç: 10x
Pozisyon büyüklüğü: 5.000 USDT
Fiyat aleyhinize hareket ettiğinde, sistem sadece bu pozisyona yatırdığınız marjini değil, hesabınızdaki kalan bakiyeyi de kullanır. Yani kayıp, tüm 1.000 USDTnizi kapsayabilir.
İzole Marjin
İzole modunda ise yalnızca pozisyona ayırdığınız teminat risk altındadır. Hesaptaki diğer bakiyeniz bu pozisyondan etkilenmez.
Avantaj: Kayıp, sadece ayrılan teminat ile sınırlıdır.
Dezavantaj: Likidasyon fiyatı daha yakındır, yani pozisyonun kapanma ihtimali daha yüksektir.
Matematiksel Örnek (İzole):
Hesap bakiyesi: 1.000 USDT
Kaldıraç: 10x
Pozisyon büyüklüğü: 5.000 USDT
Ayrılan teminat: 500 USDT
Bu durumda fiyat aleyhinize dönerse ve zarar 500 USDTye ulaşırsa pozisyon likide olur. Ancak kalan 500 USDT bakiyeniz güvende kalır.
Sonuç ve Risk Yönetimi
Cross marjin: Daha esnek, ancak tüm bakiyeyi riske atar.
İzole marjin: Daha güvenli, ancak kolayca likidasyona uğrayabilir.
Yatırımcılar, piyasa koşullarına ve risk iştahlarına göre doğru marjin modunu seçmelidir. Genel kural olarak;
Cross marjin, yüksek güven duyulan işlemler için,
İzole marjin, belirsiz piyasa ortamlarında risk sınırlamak için tercih edilir.
Anladım ben normal çarpan gibi düşüyordum hep