Eline sağlık. Eleştireceğim yerleri olacak.
Şirketleşince şunlar oluyor:
Stopajıydı, vergisiydi, muhasebecisiydi, sigortasıydı... derken büyük maliyet çıkıyor. Yani kazancın en az %30-40'ı buralara gidiyor. Masraftan düşsen bile masraf da bir yere kadar. Ek olarak iyi kazanırsan Türkiye'de olduğun için birçok sorun yaşıyorsun. Firmaların %80-90'ı ilk 5 yılında batıyor.
3-5 milyon ya da 10-20 milyon zenginlik tanımı için Türkiye'de para değil. 2-3 evin olunca pek zengin sayılmıyoruz.
Temettüler çoğu zaman enflasyon karşısında anlamsız kalıyor. 500 binlik hissen olacak, volatiliteye ve 3. dünya ülkesinin siyasi ve ekonomik risklerine dayanacaksın, ayda 5-10 bin temettü alabilirsen öpüp başına koyacaksın ki hisse de değerini koruyacak. Bunun yerine büyük oranı değer koruyan altın gibi varlıklara alıp küçük oranı bilindik sektörlerin büyük şirketlerine ya da yurt dışı yatırım fonlarına yöneltmek uzun vadede daha karlı olur. Bunun onaylı grafikleri var.
0'dan başlama konusunda ise karlı bir ticaret bulunmalı. Dirayet, sabır, süreklilik bu işin anahtarı. Bir şempanze bile dirayetliyse ve karlı bir iş kolundaysa ticaretten para kazanabilir. Benim zekam şempanzeden düşük olduğu için ticaretten kazanamıyorum.
İlk başlarda tutumlu olmak ve ticari mala/hizmete yönelmek doğru. Simit satıyorsan, 5 simit daha fazla alıp satmak bileşik kazanç açısından büyük fark yaratabiliyor. Bir tüccar için ise en büyük hayal kökü kendindeki şeyi satabilmektir. İyi eğitilmiş bir image to video ai modelini nsfw izniyle 5090'lık birkaç sunucuyla milyon dolara çevirebilirsin. Tabi bu sıfırdan başlarken yapılacak iş değil. Böyle şeyler var. Tabi yapabilene...
Sıfırdan başlayanlar için zengin olmak kolay değil. Bence Türkiye'de başlangıç için zenginliğin sınırı 200 milyon ₺'den başlıyor. Bu yüzden fasfakiriz.
Bu arada size örnek olması için bir ayrıntı ekleyim.
şimdi burada (bayramiç) bir ev yaptım. bu evin bahçesinin sürekli temzi ve düzenli durmasını isitorum taşınınca, yani otlar çöper temizlenecek. bunu ben yapmak istemiyorum. bunu kendim yaparsam para kazanmaya vakit ayıramam. o zaman temizlikçi tutmalıyım. günlük 1 saatten 1 aylık ortalama burada 1,5k milyet. peki bu parayı harcarken nasıl kazançlı olabilirim. işte çözümüm.
6 yaşında oğlum 4 yaşında kızım var. bir temizlikçiye para vermek yerine 2 çocuğuma bu görevi vereceğim. bahçenin her gün temizlenmesi karşılığında 10 ar tl ödeyeceğim. böylece
hem bahçem temiz olacaj, çocuklar temiz bahçede oynayacak.
aynı zamanda çocuklar para kazanmayı öğrenecek
aynı zamanda çocuklar disiplin kazanacak
aynı zamanda para temizlikçiye değil çocuklara gidecek
aynı zamanda aylık 900 tl karlı olacak
dediğin gibi çok detay var bu süreçte
. en önemlisi de20 yılda çocukları buna hazırlamak olacak.
iyi forumlar