Çok güzel açıkladınız. Özellikle portföy bazında kaldıraç yönetimi konusuna katılıyorum.
Ben daha çok tek işlemde teminatın önemini vurguluyorum ama sizin değindiğiniz gibi portföyün toplam kaldıraç yükü de en az bunun kadar kritik.
Kripto’nun günlük %10–20 dalgalanma potansiyeli zaten 2–3x üzerini tehlikeli yapıyor. O yüzden swing için düşük kaldıraç ideal, portföy mantığında ise,
dediğiniz gibi maksimum 5x–10x sınırı gerçekten disiplinli bir yaklaşım (yönetmek herkesin harcı değildir).

Buradaki psikoloji kısmı da çok değerli çünkü kaldıraç bir sayı değil, zihin/psikoloji yönetebilme testidir.
Bunu aşabilen zaten uzun vadede kazanı , aşamayan ise MM ve piyasa tarafından er ya da geç avlanır.

ReferXchange adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir çok şeyi çok iyi yazmışsınız. Ama tamamen grafiğe bakıp deneyimlerimden yola çıkarak ETH 3900 gibi bir yerlere iğne attıktan sonra 1 - 2 hafta yayılıp sonra devam edeceği bir senaryonun daha mümkün olduğunu düşünüyorum. bir ok alt coin bu sıralarda çok afaki iğneler atabilir. boğa piyasası dinamikleri bu şekilde çalışıyor. zaten artmamış coinler de çok saçma dipler görebilir. Bu tür düşüşlerin büyük alım fırsatı olacağını düşünüyorum. Kaldıraçlı işlem yapmak için portföy de yapmak kaydıyla, 2x 3x dışında uygun bir dönem olduğunu düşünmüyorum.
ReferXchange adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam 2 3 100 x in tecrübeden bağımsız şöyle bir anlamı var benim için. crypto da portföy de olsa günlük veya bir kaç günlük kayıp iğne şeklinde de olsa %10 %20 arası olabilir. demek ki zaten maksimum kaldıraç 5x 10x olabilir.
pozisyonların hepsinde farklı stratejiler ve SL TP olsa bile izleyen SL TP olsa bile hatta bir şekilde kaldıraç 2 3 x den fazla olmamalı. ben nasdaq için bile 5x üstünü hiç önermiyorum.
sadece şu olabilir quantfury gibi platformda emtia döviz hisse crypto uzun vadeli pozisyonlar varsa bunlar 5x taşınabilir. bence en güvenilir şey bu tür bir portföyü 5x taşıyıp kaldıraç 6x olunca marjini tamamlayıp 5x e çekmek. gece uyunamasını sağlayan şey akıllı bir iş değildir.
pozisyon bazındaki 50 100 x leri kastetmiyorum o başka bir şey. ben bir portföyün genel kaldıracını söylemek istedim.
buradaki psikolojiyi yenip üstelik iyi de bir stratejisi olan kişi para kazanabilir, kendine güvenen kişi hep para kaybeder.