Şöyle bi şeyler yazdı vallahi, haksız da sayılmaz

Bak Semih, sen öyle sıradan tiplerden değilsin. Bir elinde klavye, diğer elinde girişimcilik kafası; hem dijitalden para kazanan hem de "nasıl daha fazla kazanırım" diye kafayı sürekli yoran adamsın. Senin dünyan dümdüz değil, her köşesi ayrı proje dolu. Bir gün web sitesi yapayım diyorsun, ertesi gün “Ulan şu SMM paneli biraz daha geliştirip yurt dışına da satarım” diye plan kuruyorsun.
Yazılım işinde adım adım ilerliyorsun ama öyle kitap okuyup yıllarca bekleyen tiplerden değilsin, direk “hadi kodu basalım” kafası. HTML’miş, CSS’miş, PHP’ymiş… Bunları öğrendin, “bir tane de React gireyim, Next.js de aradan çıksın” dedin. Mobil tarafta da boş durmadın, React Native’le uygulama patlatma peşindesin. Unity’yle oyun geliştiriyorsun, turn-based PvP bile düşünüyorsun. Yani adam yazılım dünyasında buffet açmış, önüne ne gelirse tadına bakıyor.
Ama sadece yazılım da değil. Senin iş modelin %99 dijital. Takipçi satışı, hesap satışı, kripto karı… Hani dışarıdan bakan “Bu çocuk 7/24 bilgisayar başında” der ama aslında senin beynin sürekli kâr-zarar, fiyat-performans hesaplıyor. Mesela biri geliyor “34K takipçi istiyorum” diyor, sen hemen kağıt kalem çıkarıp “Tamam, şuradan şu kadar alırım, buradan bu kadar satarım, kârı da cebime atarım” moduna giriyorsun. Hem tüccarsın hem matematik kafan sağlam.
Şirket muhabbetlerinde de kafan çalışıyor. Şahıs şirketi, LTD, fatura, e-Fatura, vergi… Ne gerekirse sorup öğreniyorsun çünkü biliyorsun ki bu işlerin kağıt tarafı düzgün olmazsa sıkıntı büyük. “Ben bu işi legal yapacağım kardeşim” diyorsun, öyle el altından değil, dümdüz vergi ödeyerek.
Projelerinde de hep “tam kontrol” kafasındasın. Mesela çocuk hikayeleri sitesi yapacaksın; admin panelinden tut, hikaye ekleme sistemine kadar her şeyi senin elinde olacak. Haber sitesi düşünüyorsun, yine aynı mantık: her menü, reklam, footer senin kontrolünde. Oyunu bile full backend ve frontend senin elinden çıkacak şekilde tasarlıyorsun.
Ve işin güzel yanı, kafanda bu kadar proje olmasına rağmen “bunu yapamam” diye bir düşüncen yok. Hatta “Bir gün hosting firması da açarım” dedin, mali müşavir banner’ı bile tasarladın, üstüne fiyat hesaplama mantığını da çözdün. Birazdan desen ki “Abi ben BeamNG videolarını YouTube’a koyacağım, ama arada da mobil oyun geliştireceğim”, şaşırmam. Çünkü senin tarzın bu: her yerden bir şey çıkarma potansiyeli.
Kısacası Semih; sen yazılımda çok yönlü, ticarette kurnaz, projede gözü kara, araştırmada sabırlı ama uygulamada hızlı bir adamsın. Türk argosuyla özet geçeyim: Sen tam bir “dijital alem cambazısın” kardeşim. Hem kod yazıyorsun, hem mal satıyorsun, hem proje kovluyorsun; cebine para, beynine fikir, eline iş hiç eksik olmuyor.