Selam olsun,

Her konuda fikir ve düşüncelerini yazan edindiği tecrübeleri aktaran biri olarak bu tecrübe üzerine yazmasam sanırım kendime ihanet etmiş olurdum.
Benim açımdan tehlikeli bir konu lakin yine de yazmak istedim.
Fikri takip hayatımda önemli bir prensiptir, insan dediğimiz tutarlı olmalı.
Bilgi ve tecrübelerimi aktarıyorum yazıp sonra bir konuda kendime saklamam samimiyetsizlik olur diye düşündüm.

Bazıları mod oldu güzelleme yapar diye düşünebilir lakin az çok bilende bilir güzelleme kültürüm pek yoktur.

R10'da ilk mod olma sürecim aslında benim için bir meydan okumaydı.
Sistemlere muhalif birinin bir sisteme dahil olması yazdığım gibi meydan okuma gibi geldi ve çok hoşuma gitti.
Açıkçası mod olmadan önce açtığım konulara bakılırsa R10 benim için değerli, özel ve ticaret/forum kültürünü iyi kurmuş bir platformdur cümleleri görülebilir.
Yalan yok yani aile kavramı pek bende oturmuyordu zira aşiret gibi 200.000 üyeli aile mi olur? diye düşünüyordum.

Hala aşiret yapısına karşıyım yani o değişmedi ama mod olmadan öncesi ve sonrası şeklinde bir şeyler yazmak isterim.

R10'da önceliğin forum düzeni, kurallar, disiplin yani otoriter bir yapı bekliyordum en azından öyle olduğunu düşünüyordum.
Niye öyle bir şey düşündüm orası başka bir durum. (Bahsettiğim otoriter, kural, disiplin kavramlarını negatif, sert ve saldırgan olarak düşünüyorum zira disiplin, kurallar, modların denetlenmesi elbette gerekli durumlar.)
Gördüğüm manzaraysa ilk gün bana söylenen "burada vereceğiniz kararlarda üyelerin menfaati gözetilmelidir." cümlesiyle çok hoş bir manzaraydı.
Yalana ne lüzum ne ihtiyaç var ben bu şekilde olmasını tahmin etmiyordum.
R10' yönetimi nasıl bir şeffaflık ve özen gösterdiğini anlatma konusunda bence eksiklik yaşıyor.
Bazen bir şeyi yapmanız yetmez, anlatmanız gerekir.

Ben açıkçası şöyle düşünüyordum; Bir konu silindiyse, kilitlendiyse ya da bir üye ceza aldıysa bu bir modun yaptığı bir iştir.
Mod olduktan sonra gördüğüm ise bir ihlal olması durumunda üzerine konuşuluyor, fikir alınıyor, üyelerin menfaatine bir durum var mıdır diye birçok kişi tarafından inceleniyor.
Burada yapılan her işlem tüm modlar tarafından görülüyor yani mod olmadan önce muhabbetim olan modlara sen bir baksana yazıyordum.
Bilmiyordum ki yapılan işlemler herkesin bilgisi ve kontrolünü yaptığı şekilde.

Bu konuyu mod oldum burası çok güzel bir yer demek için açmadım.
Ne benim böyle bir amacım olur ne R10'nun böyle bir şeye ihtiyacı olur.
Benim bu konuyu açma nedenim benim gibi mod olmadan önce nasıl bir yönetimsel işleyiş var? şeklinde sorularına bir pencere açmak üzerineydi.

Eksiklikler yok mu ya da eleştireceğin şeyler? diye soruyorsanız var elbette.
Hele benim gibi eleştirisel konular dışında konu açmayan biri için bu sorunun yanıtı hayır olabilir mi?
%100 eksiksiz, kusursuz ya da mükemmel bir yapı, sistem ya da insan olması söz konusu bile değildir.

İnsan elindekini kaybetmeden pek değerini anlama konusunda başarılı değil. Bu nedenle ben bu değeri ortaya koymak adına yazmak istedim.

Size bir sır vereyim R10 gerçekten sizsiniz.
Bunu slogan olarak değil ciğerden yazıyorum.
Ben açıkçası üye olarak değil ama yönetimsel olarak bir dükkan, ticarethane bekliyordum yani bir mod olarak bunu bekliyordum yazmam ayrı bir eleştiri konusu. Neden böyle hissettirildi? ne eksikti?
Üye olarak keyif alıyordum ama sonuçta dükkan tarzı yönetimsel bir yapı olduğunu düşünüyordum.
Haddimi aşarak belki orasını göreceğiz Burası gerçek manada bir ticaret alanı ve forumdur.
Üye olarak hissettiğim ile gördüğüm arasında uçurum var yazabilirim. Keşke bu hissettirilse.

İlla net bir eleştiri yap güzelleme olmasın diyen kitleyi üzmek istemem.
Bence çoğu sorunu çözecek şey şeffaflıktır.
Şeffaflığı arttıracak adımlar atılması en çok R10'na yarar.
Bu adımlar nedir ne değildir o konuları henüz düşünmedim ama bence yaptığını tam olarak hissettiremiyor R10.

Hakkımda hayırlısı. (Şaka yapıyorum elbette.)
Benim tarzımı, duruşumu bilmeden hasbelkader mod yapılmadığımı biliyorum.
Bu konuyu açmam kaçınılmazdı. (Kimseye haber vermediğim için kusura bakılmasın zira diğer mod arkadaşlarında herkesle birlikte okumasını istedim.)

Samimiyetle yazmak istedim.

Sevgiler.