Yanlış biliyorsunuz ve %100 emin olmadığınız konuda yanlış olan bilgiyi doğru gibi yazmanız bence etik değil. Sizin söylediğiniz gibi olursa firma 2 günde batar mantık dışı

Daha önce vergi hakimleri ve vergi avukatlarıyla bu konuları defalarca görüştük detaylı raporlar aldık. Hatta bir emekli vergi hakimi r10'da üye kullanıcı adını hatırlayamadım şu an.
Şimdi kısaca yapay zekaya sordum mevcut yapıya, vergi kanunlarına T.C. Kanunları ve mevzuatlara göre yazmasını söyledim;
Türkiyede yerleşik platformlar Vergi mevzuatına göre Türkiyede yerleşik aracılık hizmeti veren bir şirket,
komisyon üzerinden gelir elde eder
Fatura kesme şekli:
- Platform, sadece aldığı komisyon + varsa KDV için fatura keser.
- Yani, örneğin müşteri 10.000 TL ödedi, platform %20 komisyon aldıysa:
- Müşteriden tahsil edilen: 10.000 TL
- Platformun geliri: 2.000 TL (komisyon)
- Platformun keseceği fatura: 2.000 TL + KDV (sadece komisyon kısmı için)
Türkiyede yerleşik platformlar(Bionluk, SadeceOn vb.)- Gelir Vergisi / Kurumlar Vergisi açısından, platformun geliri sadece aldığı komisyon tutarıdır.
- Fatura düzenleme yükümlülüğü:
- Platform, hizmet verdiği kişiye (freelancer veya müşteri) sadece komisyon + KDV üzerinden fatura kesmek zorundadır.
- Tüm yatan tutar üzerinden fatura kesmek hukuken yanlış olur, çünkü o paranın kalan kısmı platformun geliri değil, serbest çalışanındır.
- Dayanak: VUK (Vergi Usul Kanunu) ve Gelir Vergisi Kanununda emsal bedel ve hizmet bedeli tanımları. Aracılık yapan işletmeler, aracı oldukları işlemden elde ettikleri komisyonu hasılat olarak beyan eder.
Tamam, etik olmama kısmını kabul etmiyorum ama haklısınız, yanlış biliyormuşum, özür dilerim.
Bu platformda her gün vergi dışı dönen milyonlarca TL'lik alışverişe göz yumduğunuz için bence etik olup olmama kısmını tartışmayalım. Ben emekli olmama rağmen hala şahıs şirketim var, 100 TL'lik iş de yapsam fatura kesiyorum, 100 TL'lik bir şey de alsam satıcıdan faturasını istiyorum. Yani burada alan razı veren razı gibi bu kadar ticarete göz yumup da bana etik değilsiniz demek olmadı bence.