hayridumanli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hizmet alan ödemeyi R10'un banka hesabına yapınca R10'un o kişiye / şirkete fatura kesmesi lazım, birkaç kişiden para gelse dert değil, ama çok kişiden para gelirse ve bunları resmi kayıt altına alıp fatura kesilmezse ileride R10'un başı çok ağrır. Hadi o kısım kolay, faturayı şahsın TC kimliğine veya şirket ise vergi numarasına kesersiniz.
Ama o ödemeyi, komisyonu kesip satıcıya gönderdiğiniz zaman bu sefer satıcının R10'a fatura kesmesi lazım. E burada satış yapanların çok büyük çoğunluğunun şirketi yoktur sanıyorum, çoğunun şahıs şirketlerinin bile olduğunu sanmıyorum. Yani ödeme yaptığı kişiden fatura alamaz.
Fatura kesmeden ödeme yapsa bu sefer ödeme yapanlara fatura kestiği için ortaya bir sürü kar çıkar, en az % 15 - 20 vergi çıkar, her ay çıkacak % 20 KDV de cabası, R10 için astarı yüzünden pahalıya gelir.
Yani o dediğiniz sistem hem alıcı hem satıcı vergi mükellefi ise, yani fatura kesebiliyorsa çalışır, aksi takdirde R10'a dediğim gibi bir sürü KDV ve vergi çıkar.
Alıcı ve satıcıya fatura kesmeden / kestirmeden, parayı al, komisyonu kes, parayı yolla, sonra da sadece komisyon faturası kes sistemini en son GittiGidiyor yapıyordu, devlet yakaladı ve öyle büyük cezalar kesti ki, mecburen kendilerini Ebay'e satmak zorunda kaldılar.
Ayrıca söylemeyi unuttum, bu r10'u ilgilendiren bir konu değil kullanıcının fatura kesmiş kesmemiş. Aracılık hizmeti tamamlandı ve bitti. Az önce de belirttiğim gibi Oyun sitelerinde item satan yok insta takipçi satanlar fatura mı kesiyor.