Selam dostlar,
Web sitesi yöneten herkesin yolunun bir gün mutlaka kesiştiği o meşhur soruyu bugün masaya yatırıyoruz: "Hangi SEO eklentisini kullanmalıyım?" Yıllardır bu camianın içinde olan biri olarak Yoast'ın saltanatına, Rank Math'in fırtına gibi esişine ve All in One (AIOSEO)'nun kendini baştan yaratmasına bizzat şahit oldum.
Eğer siz de bu üçlü arasında kararsız kaldıysanız, arkanıza yaslanın. Çayınızı, kahvenizi alın ve gelin bu eklentileri hep birlikte, artısıyla eksisiyle, samimi bir şekilde inceleyelim.

Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz

Bir eklentiyi kurduğunuzda sizi nasıl karşıladığı, işinizi ne kadar kolaylaştırdığı çok önemli.
  • Yoast SEO: Yılların eskitemediği bir dost gibi. Arayüzü biraz daha klasik ve geleneksel kalıyor. Her şey yerli yerinde, neyin nerede olduğunu az çok tahmin edebiliyorsunuz. Kurulum sihirbazı işini yapıyor ama bazen biraz fazla detaya boğabiliyor. Yeni başlayanlar için o meşhur yeşil, turuncu, kırmızı trafik ışığı sistemi hâlâ çok yol gösterici.
  • Rank Math: Kurulumu yaptığınız an farkı hissediyorsunuz. Modern, temiz ve şık bir arayüzü var. Kurulum sihirbazı o kadar akıcı ki, sanki sizin yerinize düşünen bir asistan gibi adım adım ilerliyor. Yoast veya AIOSEO'dan geçiş yapıyorsanız, ayarları tek tıkla içeri aktarması inanılmaz bir kolaylık. Modüler yapısı sayesinde, kullanmadığınız özellikleri kapatıp eklentiyi daha hafif hale getirebilmeniz de cabası.
  • All in One SEO (AIOSEO): AIOSEO, küllerinden yeniden doğdu diyebilirim. Eski hantal yapısını tamamen atıp, Rank Math'e benzer modern ve kullanıcı dostu bir arayüze kavuştu. Kurulumu basit ve anlaşılır. Özellikle ayar menülerinin WordPress arayüzü ile olan bütünlüğü çok başarılı.
Benim Görüşüm: Arayüz konusunda yarış Rank Math ile AIOSEO arasında geçiyor. İkisi de modern ve sezgisel. Yoast ise bu konuda biraz geleneksel kalsa da, sadeliği sevenler için hâlâ geçerli bir seçenek.

Ücretsiz Sürümde Sunulan Özellikler: Parayı Vermeden Neler Alıyoruz?

Çoğumuzun başlangıçta tercih ettiği ücretsiz sürümler, bu eklentilerin asıl gücünü gösterdiği yer. İşte burada işler gerçekten kızışıyor.

Elbette dostlar, tabloyu daha rahat okuyabilmeniz için hem maddeleme (liste) hem de metin olarak iki farklı formatta aşağıda hazırladım. Hangisi hoşunuza giderse onu kullanabilirsiniz.

İşte eklentilerin ücretsiz olarak sunduğu özelliklerin madde madde dökümü:

Yoast SEO (Ücretsiz Sürüm):
  • Odak Anahtar Kelime: İçerik başına sadece 1 adet anahtar kelime analizine izin verir.
  • XML Site Haritası: Standart bir XML site haritası oluşturur.
  • Schema Markup (Yapısal Veri): Sadece temel düzeyde (Makale ve Sayfa şemaları gibi) destek sunar.
  • Yönlendirme (Redirect): Bu özellik ücretsiz sürümde yoktur, Premium'a geçmenizi gerektirir.
  • 404 Hata Takibi: Bu özellik ücretsiz sürümde yoktur, Premium'a geçmenizi gerektirir.
  • Google Search Console Entegrasyonu: Search Console'u bağlamanıza olanak tanır.
  • Görsel SEO: Sadece temel düzeyde optimizasyon imkânı sunar.
  • İçerik Analizi: Okunabilirlik ve SEO için meşhur trafik ışığı sistemiyle analiz yapar.

Rank Math (Ücretsiz Sürüm):
  • Odak Anahtar Kelime: Rakiplerinden ayrışarak, içerik başına 5 adete kadar anahtar kelime analizine izin verir.
  • XML Site Haritası: Gelişmiş ve özelleştirilebilir bir XML site haritası oluşturur.
  • Schema Markup (Yapısal Veri): İnanılmaz derecede cömerttir, 15'ten fazla gelişmiş Schema türünü (Ürün, Tarif, Etkinlik, SSS vb.) ücretsiz sunar.
  • Yönlendirme (Redirect): Normalde ücretli olan yönlendirme yöneticisi bu sürümde dahildir.
  • 404 Hata Takibi: Sitenizdeki 404 hatalarını takip etmenizi sağlayan monitör bu sürümde dahildir.
  • Google Search Console Entegrasyonu: Detaylı analizler sunan gelişmiş bir entegrasyonu vardır.
  • Görsel SEO: Görsellere otomatik olarak alt ve title etiketi ekleme gibi gelişmiş özellikler sunar.
  • İçerik Analizi: Yapay zeka destekli önerilerle içeriğinizi analiz eder.

All in One SEO (AIOSEO) (Ücretsiz Sürüm):
  • Odak Anahtar Kelime: Yoast gibi, içerik başına 1 adet anahtar kelime analizine izin verir.
  • XML Site Haritası: Gelişmiş ve özelleştirilebilir bir XML site haritası oluşturur.
  • Schema Markup (Yapısal Veri): Yoast gibi temel düzeyde (Makale ve Sayfa şemaları) destek sunar.
  • Yönlendirme (Redirect): Bu özellik ücretsiz sürümde yoktur, Pro sürüme geçmenizi gerektirir.
  • 404 Hata Takibi: Bu özellik ücretsiz sürümde yoktur, Pro sürüme geçmenizi gerektirir.
  • Google Search Console Entegrasyonu: Search Console entegrasyonu mevcuttur.
  • Görsel SEO: Temel düzeyde optimizasyon imkânı sunar.
  • İçerik Analizi: TruSEO adını verdiği kendi analiz sistemiyle içeriği puanlar.

Sitemizi Yavaşlatıyorlar mı?

SEO yapalım derken sitemizi yavaşlatmak istemeyiz, değil mi? Bu üç eklentinin de performans konusunda iddiaları var.
  • Yoast SEO: Geçmişte "hantal" olduğu yönünde eleştiriler alsa da, son güncellemelerle kendini oldukça toparladı. Yine de modüler olmaması, kullanılmayan özelliklerin bile sitenize yük bindirmesine neden olabilir.
  • Rank Math: Kod yapısının daha hafif ve modern olduğu sıkça dile getiriliyor. Modüler yapısı sayesinde sadece ihtiyacınız olan özellikleri aktif ederek performansı ciddi anlamda iyileştirebiliyorsunuz.
  • AIOSEO: Yenilenen yapısıyla performans konusunda oldukça iddialı. Rank Math gibi o da hafif ve hızlı çalışmayı hedefliyor.
Benim Görüşüm: Objektif testlerde Rank Math genellikle bir adım önde görünüyor. Ancak aradaki farklar çoğu site için milisaniyelerle ölçülür. Burada önemli olan, eklentinin modüler yapıda olup size kontrol imkânı sunmasıdır. Bu yüzden ibre yine Rank Math'ten yana.

Tavsiyem

Peki, günün sonunda hangisini seçmeliyiz? İşte size farklı senaryolara göre benim kişisel tavsiyelerim:
  • Eğer WordPress'e ve SEO'ya tamamen yeniyseniz...
    • Yoast SEO sizin için en güvenli liman olabilir. Basit trafik ışığı sistemi ve her yerde karşınıza çıkacak tonla rehber sayesinde işin mantığını kolayca kavrarsınız.
  • Eğer "ücretsiz olsun ama en fazla özelliği versin" diyorsanız...
    • Hiç düşünmeden Rank Math kurun. Ücretsiz sürümde sunduğu özellikler, diğerlerinin ücretli sürümlerine kafa tutacak cinsten. Tek bir eklenti ile yönlendirme, schema, 404 takibi gibi birçok işi halletmek büyük lüks.
  • Eğer modern bir arayüz istiyor ve Rank Math'e bir alternatif arıyorsanız...
    • All in One SEO'ya mutlaka bir şans verin. Özellikle yenilenen arayüzü ve TruSEO analizleriyle oldukça keyifli bir deneyim sunuyor.
Benim Kişisel Tercihim Ne?
Dostlar, dürüst olmam gerekirse, son birkaç yıldır kendi sitelerimde ve yönettiğim projelerde ağırlıklı olarak Rank Math kullanıyorum. Sebebi çok basit: Tek bir eklentiyle inanılmaz bir kontrol ve özellik zenginliği sunuyor olması. Özellikle ücretsiz sürümünün bu kadar cömert olması, onu benim gözümde bir adım öne taşıyor.
Umarım bu karşılaştırma, aklınızdaki soru işaretlerini gidermiştir. Unutmayın, en iyi eklenti sizin ihtiyaçlarınıza en iyi cevap verendir. Denemekten çekinmeyin!
Sizin bu konudaki tecrübeleriniz neler? Yorumlarda buluşalım!