Enoli adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam yatırım yapmak önemli boş harcamalar yapmak yerine yatırım yapmalı gibisinden şeyler söylemişsiniz bu doğru fakat birkaç yorum önce tamamen bununla alakalı olmayan şeyler söylüyordunuz. Lüks kafelerde takınılmalı, lüks kıyafetler almalı falan diyordunuz. Bunların insanın maddi durumuna ne katkısı olabilir? Aksine çok zararlı, ben bundan bahsediyordum. Üstelik 30k kazanan bir kişi ne kadar yatırım yaparsa yapsın yine ev alamaz bu arada. 30k cebine kalan para değil 30k geçinmeye çalıştığı para.
Günaydın doğru hocam, Yatırımın çeşitli türleri var hocam, birikim yapıp borsa yetenek gibi durumlar oluşturmanın yanı sıra eğer bir yeteneğiniz zaten varsa onu doğrudan paraya da çevirebilirsiniz. 10 yıllık planda 5 yıl yetenek oluşturmayı geçmişsiniz demektir. Size örnekle açıklayım;

2016 - 2022 yılları arası burada (bayramiç) iş güvenliğinde çalışıyordum. Çanakkalenin her tarafına gidiyordum Türk Telekomda çalışırken. Ancak kendi ilçemde tanıdığım çok yoktu. Çünkü 15 gün işe gider 15 gün evde zaman geçirirdim. Sonra; internet hesap işi yapmaya başladım. Bu benim için planımı yapmaya bir şanstı. Çünkü arsama konteyner evimi kendim yapacaktım... ama tam olarak ne yapacağımı bilmiyordum yani bu 2 konteyneri

Bu hale nasıl getirecektim, ben bir mühendisim ama işçlik bilmem ki!

İşçilik öğrenmeliydim, kaynak öğrenmeliydim, Hesap işi yaparken sanayideki çay ocağına oturup bir yandan çay içip bir yandan hesap açıyordum. Zamanla çaycı ile, bazı esnaf arkadaşlar ile sohbete başaldık yaptıklarım tuhaf geliyordu.. Sonra zamanla bir çok esnaf tanıdım. Hem para kazanıyordum hem de çevre yapıyordum, evde yapsam bir işe yaramayacaktı. Sonra bir kaynakçı arkadaş ile çalışmaya başladım. 1 yılda kaynak ve işçilik öğrendim,

Şimdi sıra mğhendislik ve işçliği birleştirmeye sıra gelmişti, arsama kendi evimi kendim yaptım, bitmek üzere. Bu süreçte ısmarladığım çayın haddi hesabı yoktur hocam... bununla ilgili eski konularım bile var.

Bunları planladığımda param yoktu ki? (Tarla vardı satıp ev yapacaktık) (tarlayı alalı 10 sene olmuştu) (2 maaşa almıştım) (1 milyona sattım)

Elbette 30k maaş alan ev alabilir, ancak çoğunun beklentisi sürekli 30k maaş alacağı yönünde bunu arttırmak ya da farklı bir yol izlemeyi düşünmüyorlar. 30k maaşa takılı kalıyorlar. (yatırım yapacak zaman yok, yaşamayalım mı) Bir çok farklı neden buluyorlar kendilerine yapmamak için, hiç bir şey yapamıyorsanız ki, zaten baştan yapamazsınız çünkü bilginiz yok, oturup zaman ayırıp (bedava) yt den ekonomi öğrenin (Özgür demirtaş'ın ekonomi eğitimi var) paranın hareketlerini, seyrini öğrenin. Mesela en temel konu para güvenli olan yere gelir. Yani kalacağı yere. Eğer evinizde aklınızda huzur ve güven yok ise para kazanamazsınız.

Bu şu demek, eğer 30k maaş alıyorum bu para ile hiç bir şey yapamam diye geleceği karamsar ve kötü görüyorsanız para kazanamaz ve ev alamazsınız. Şöyle düşünürseniz eğer;

30k maaş alıyorum, temel ihtiyaçlarımı karşılasam yeter, bu bana yeni şeyler öğrenmek için zaman kazandırır derseniz, çevrenizde ve dünyada olan biteni anlamaya başlamak için iyi bir adım atmış olursunuz. Sizin için düşük sermayeli, zaman kaybettirmeyecek (zaten çalışıyorsunuz) ama ufaktan gelir sağlayabileceğiniz alanları öğrenmeye başlarsınız. öyle işler nerede diye sormayın,

2021 sonuna doğru param kalmadığında hani yukarıda söyledim ya internetten kazandım diye hesap işinden elimde sadece kardeşimden aldığım bir iphone 6s vardı. Ne yapıp edip bunu paraya çevirmeliydim, telefondan mail açmak geldi o zaman çünkü forumu takip ediyordum. Ancak şöyle de bir durum var, mail satanlar da. vardı, onlarla nasıl rekabet edecektim? Her mail açan nasıl satacak üstelik tanesi 1 TL iş yok 1 TL ye mail açıp evi nasıl geçindirecektim, bak 30k maaş ta yok, işten çıktım 2022 başında, ocak ayında buradaki bir bıçkıcıya girdim (kütükleri tahta yapan işletme) maaş asgari ücret 2 ay çalıştım. (konusu bile açtım) sabah işe gitmeden önce 5 adet, öğe arasında 5 adet, akşam işten gelince 5 adet mail açıyordum tek telefondan. günde 15 adet sadece değer mi ya, o kadar zaman gidiyor. 2 ay sonra 2. telefonu aldım 2. el.. 200 tl ye, artık günde 25 tane açıyordum, satışlarda başlamıştı. ama nasıl başaldı?

IOS mail duymuştursunuz forumda, o kelimeyi foruma ben kazandırdım. Nasıl rekabet edecektim, elimde sadece 1 tane iphone var, bende dedim ki "elimdeki telefonun markasını kullanmalıyım" ilk konum ios mail konusudur, forumdaki ilk konu, kendi açma yöntemim vardı hala var 9 yıldır kullanıyorum, kalitelidir çünkü yıllarca kendim kullandım hala da kullanıyorum, ihtiyacım oldukça kendime açıyorum.

2 telefon sonra 4 telefon oldu, sadece kazandıklarımla aldım. sonra kaynakçıya girdim, 4 telefon 8 telefon oldu 1 siparişte (fazla adet verince müşteri 4 telefon almam lazım dedim 2k s iparş ödemesini peşin alıp telefonları aldım 2 haftada teslim ettim)

2022 -2025 arası 10 telefonla satış yaptım, ailemi artık sdece mail işinden geçindiriyordum asgari ücretin üstünde kazanıyor, sanayide çevre yapıyordum. bunlar hakkında konularım var geçmişte hepsi ispatlıdır.

Bakın kimse bana, şu kadar parayla bu kadar parayla bu olmaz diye laf anlatamaz, işkembeden sallamıyorum, bizzat test ettiğim yaşadığım durumlar, bir işi başarabilmek diğer işleri başarmanın başlangıcıdır. Atölye kuracak kadar ekipman edindim ev yaparken, tecrübe edindim, istanbul dönüşü tamir bakım atölyesi (ev tadilat) kurmayı düşünüyorum bir fikir olarak. (bir çok alternatif var) niye, ev yaparken o aletlere para vermişim, ev bitince köşede kalacaklar oysa onlardan daha fazla kazanabilirim. alçının m2 250 tl, fayans m2 450 tl, tesisat ayrı, kırım söküm ayrı, bunları benim yapmama gerek yok ki, ev yapmışım (herkes biliyor artık burada) reklamım da olmuş, iş alıp ustaya yaptırabilirim (aletleri sağlarım) m2 fiyatı üzerinden + kazancım olabilir, diğer yandan yt işine devam ederim. (o yüzden bizzat çalışamama gerek yok sanırım)

30k maaş alıyorsanız şanslısınız, işsiz milyonlarca insan var, ya işiniz olmasaydı o zaman nasıl ev alacaktınız? şimdi en azından ihtaçlarını karşılayacak geliriniz var, tek yapmanız gereken çalıaşırken işsiz kalmanızı önleyecek alternatifler üretmek ve küçük yatırımlar yapmak.

Yine çok yazdım, videosunu çeksem daha çok kazanırdım bedava yazıyorum buraya...

iyi forumlar.