Hocam 30k ile günümüzde ev almak matematiksel olarak mümkün değil. Benim yaşadığım şehirde asansörsüz, 30-40 yıllık sobalı evler bile 1,5-2m aralığında.
Girin kredi hesaplama sitesine bakın bakalım 2m kredi çekilse ayda ne kadar ödemesi var. Ben söyleyeyim. 60k-65K civarı ödemesi var.
Hadi en kötü 1m kredi bile çekseniz ayda 30-35k ödemesi var. Hiç yemek yemeden, fatura ödemeden bile 30k ile ev almak mümkün değil.
Sizin farklı bir hesaplama metodunuz varsa yazın.
merhaba hocam söyledikleriniz doğrudur katılıyorum. zaten maaşlı çalışan birinin ev alması imkansıza yakın bir yerden para gelmiyorsa.
Ancak genelde herkes düz mantık baktığından bu şekilde oluyor. genelde insanlar o ana odaklanıyor. oysa zaman an kavramından daha büyük. kaldı ki tr şartlarında 1 ev almak diğer ülkelere daha göre daha kolay
en basit bir örneğini vereyim
enflasyon nedeniyle bazı ürünlerin fiyatları evden çok hızlı artar. örneğin 120k olan iphone 16 promax gibi
2 sene sonra belki de bu telefonun değeri 200k olacak
ortalama ev diyat artışının üerinde olacak çünkü diyat dengesi var. devlet ev için yüksek vergi koyamaz ama telefon için tekrar vergiyi arttırabilir.
30k maaş alan biri zamanı kullanmak zorunda
yani zamana yayarak yatırımlarını yapmalı vakti geldiğinde sahip olduğu yatırım ona ev aldırmalı. eğer kişi her özelliğini kullanmadığı telefona 120k veriyorsa, nasıl olsa ev alınmaz diyip parasını harcıyorsa evet alınmaz.
Ancak iş dışında olan zamanını para harcamak yerine yatırım yapmaya ayırırsa, boşa geçen zamanda harcadığı zaruri ihtiyaç dışındaki parayı (sigara içki, gezme tozma) yatırıma çevirirse 2-3 yıl sonra o yatırım işinden bağımsız olarak ona ev aldırır.
örneğin kişi tv film dizi izlemek, kafe gibi sosyalleşmek için ayırdığı zamanı (bakın sadece para harcanan ve zaman harcanan kısımları yazdım) kendine bir şeyler katacak beceri geliştirirse bir süre sonra o beceriler gelire dönüşecektir. öyleki özel hayat için yapılan bu yatırım bir süre sonra kazanç olarak reel işten fazla kazandırabilir. örneğin bir yt kanalı açmak, alçı seramik kaynak öğrenmek, pc, telefon tamir öğrenmek, klima tamir öğrenmek
bunlar öğrenildiğinde para eden beceriler.
üstelik iş dışında tamamıyla hobi olarakta öğrenilebilir. bu sayede bir süre sonra becerileri kullanarak maaşlı işten daha fazla kazanç getirir. bunun ötesinde ve üzerinde piyasa borsası, para hareketleri borsası (para piyasası dolar/tl, tl/enflasyon gibi) özel beceriler ile dışarodan hiç iş aramadan kazanç sağlayabilir. (örneğin 3 yıl önce faizler yüksek değilken 170k kredi çektim aileme söylemeden 2 yıl dışarıdan para eklemeden hem 250k krediyi ödedim, hem borsa tecrübesi kazandım hem de ailemin geçimi için ek kaynak yarattım) (hiç var olmayan para ile) tabi bu becerileri kazanmak için yularıda söylediğim gibi zamanı boşa değerlendirmek yerine kendini geliştirmeye ayırmak önemli
kişisel olarak benim şuan önümde 2 engel var.. 1 tanes eşime araba almak diğeri de evime havuz yapmak. bu 2 sinden sonra sadece paradan para kazanılabilecek yatırıma yöneleceğim çünkü hem fiziksel çalışmak için yaş ilerliyor hem de ekonomi daha kötüye gidiyor. fiziksel çalışma ile devam edersem bu 2 si ve sonrasi hayal olacak. ancak fiziksel devam ederken kazancı yatırıma çevirip, ek kazanç kanalları oluştururp 2 engeli aştığım vakit elimde hazırda para getiren iş kolları olacak.
hesap oldukça basit almak istediğin ev 3 m tl ise ve bunu 10 yılda borçsuz almak istiyor isen, 5 yıl beceri kazancak kalan 5 yılda bunu artan şekilde paraya çevireceksin. 5 yılda fon alacaksın, yt kanal açacaksın, telefondan pc den boş zamanda (işe giderken bile) para kazanacaksın. o zaman göreceksin ki 30k lık maaş sadece senin için maaş olacak. gelirlerin grafiksel olarak 6 yıldan itibaren ivmeli artacak (ters parabol) sadece son 1 yılda (9-10) arası istediğin ev için gerekli para (10 yıl sonra 10 m olsun) bu süre içinde kendiliğinden birikecek. hatta fazlası bile
çünkü bireysel becerilerinin gelir artış hızı ev artış hızından yüksek olacak. gelirin maaşının 2x üzerine çıkmadıkça işi bırakma sakın

başa dönersin. sürekli ihtiyacını karşılayacak gelirin olması çok önemli (30k maaş)
Kusura bakma bir eğitmen gibi yazamadım. eğer yatırım kanalı açarsam o zaman daha detatlı açıklarım
iyi forumlar