Genel olarak buna
VİZYON diyoruz.
ücretli çalışan adamın tek kurtuluş yolu vardır. Hayatını değiştirmeye başlamak
Aksi halde ömür boyu her ay sonunu nasıl getireceğini düşünerek geçrecektir.
Hayatını nasıl değiştirirsin ona odaklanmak yerine yapması gerekenleri söylemek çok komik oluyor. 20-30 yıl öncenin ekonomik fikirleri artık işlemiyor
maaşlı çalışan şöyle yapacak
1 - telefonu değiştirecek. lüx telefon alacak
2 - kyafetini değiştirecek lüx kıyafet alacak
3 - tv başında dizi izlemeyi bırakıp işlek caddede lüx gösterişli kafede oturacak iş çıkışında
4 - 1 aylık maaşına yeni gireceği ortam için kurs alacak (emlak tamir v.b)
5 - 1 aylık maaşına araç kiralayacak (iyi model)
6 - yeni iş bulamaz ise her ay kiralayacak bulana kadar
7 - spor salonu gibi bilinen yerlerden birine gidecek.. spor yapacak
8 - arkadaşlarını (özellikle kazandığın kadar harca diyen) değiştirecek (bu çok önemli)
9 - yeni arkadaşlar edinecek (çöp vizyonsuz arkadaşları bırakaca)
10 - ilk yeni işini alacak (neredeyse 1 aylık maaşınk 1 haftalık iş için )
vizyon önemlidir.
bak mesela şimdi çanakkalede müstakil bahçeli ileride havuzu da olacak evim var
ne güzel değil mi?
peki 5-10 yıl içerisinde bir büyük şehire taşınma planım var desem yine müstakil havuzlu bir ev olacak
ama bu sefer çocuklarımın vizyonu büyük şehirde gelişsin diye (istanbuş-ankara değil, eskişehir, muğla, izmir gibi)
Nasıl olsa 5 yıl sonra havuzlu bahçeli bir evim var fiyat olarak da değeri her hangi bir şehirde arsa almaya ve üzerine ev yapmana yetiyor (mevcut değer 6 milyon)
ya 2013 de o tarlayı almasaydım eşimi üniversiteye göndermeseyim ne olacatı? kazandığımız (eşimde çalışıyordu) ya iyi bir araba alıp harcayacak paramız zor yetecekti (kardeşim istanbulda 80k maaş alıyor ama zor yetiypr)
şimdi benim düşüncelerim yanlış diyin! 2007 de askerden gelince o zaman kadar 2. el telefon kullanan ben 0 yeni model bir telefon almıştım ilk maaşıma (maaşım kadardı neredeyse, asgari ücretin üzerinde kazanıyordum)
yaşım 43 benden daha genç olanların bu kadar vizyonsuz olmalarına şaşırıyorum