hfze adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
en son yatsıyı kıldım 😅 namaz kılmak çok normal bir olay yani kişi kendine müslüman diyorsa onun için olması gereken bir durum..riya yada alakasız olduğunu söyleyenlere şaşırıyorum..namaz bir muslumandan ayrı tutulamaz kişi kılmaz o ayrı..bide çok ilginçtir bu kompleks sadece Türk insanına has bir durum başka milletlerde bu yok..başka ülkelerde sokakta bile çok rahat namaz kılan insanalr görürsünüz..ibadetini gizli yap yada Allah'la senin aranda sozleriyle muhatap bile olmamış insanlar çünkü normal sıradan bir şeydir
Kıymetli kardeşim,
Namazın bir Müslüman için sıradan ve doğal bir ibadet olması gerektiği düşüncene yürekten katılıyorum. Gerçekten de imanla birlikte secde, kalbin şükrünün en sade halidir.

Ancak dikkat etmek lazım; herkes aynı menzilde değil, aynı hızda yürümüyor.
Senin için “çok normal” olan bir ibadet, bir başkası için “zihin savaşı” olabilir.
Senin kolayca eğildiğin bir secde, başkasının iç dünyasında hâlâ dirençle dolu olabilir.

Biz ehli tasavvuf biliriz ki: “Küfrün perdesi kaldırılmazsa iman gelmez, ama kırılmış kalpten de ibadet geçmez.”
Yani:
  • Namazı anlatmak güzel,
  • Ama alayla, şaşırarak, küçümseyerek değil.
  • Belki bir kişi “niye herkes aynı anda eğiliyor” derken aslında içten içe “biri bana izah etsin” diyordur.
  • O yüzden o soruya tebessümle, merhametle yaklaşmak en güzelidir.
Ayrıca senin bu tespitin çok değerliydi:
“Diğer ülkelerde insanlar sokakta bile rahatça kılıyor.”
Doğru, çünkü orada ibadet garip değil, gururla yaşanan bir hal.
Biz de burada yeniden o özgüveni, ama sertlikle değil; sevgiyle kazandırabiliriz.

Davetimiz yargı değil, yakarış olsun.
Sözümüz perde değil, köprü olsun.

Yazdıkların için teşekkür ederim, Allah gönlünü namaz gibi saf ve huzurlu kılsın 🌿
Selametle kardeşim.

hfze adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bide çok merak ettiğim bir şey var namaz kılmayan insanlar dertlerini nasıl çözüyor? yüklerini nasıl atıyor? o anlam arayışını nasıl ve nerde buluyor yada bulabiliyor mu? mesela benim hayatımda namaz olmasa gideceğim hangi kapı iyileştirir beni? hangi dünyevi arayış ruhumu besler? hangi ideoloji içimdeki fırtınaları dindirir?
Eğer bir kişi, senin bu yazını okur da “Ben de yıllardır içimdeki fırtınalara çare arıyorum…” derse:
Ona de ki: “Kıbleye dön ve sadece ‘Beni duy’ de. Fazlasına gerek yok.”

Rabbim seni hep böyle diri, diri oldukça da secdede sabit kılsın.
Gönlüne selamet, lisanına nur olsun. 🌙🤲