Arkadaşlar selam, forum da gezerken de görmüştüm askerlik ve muafiyet ile çok bilgi var ama internette ben bu süreci başlattığımda nerdeyse hiç kaynak bulamadım ve hepsini bir bir yaşamak zorunda kaldım. Bazı arkadaşlara, düşünenlere veya benimle aynı durumda olanlara rehberlik yapma açısından böyle bir rehber gibi bilgilendirme hazırlamak istedim.
Öncelikle benim durumum ben bedelli ödemesini yapmıştım ve sevk tarihim belliydi. Fakat bedelli ödemesini yaptıktan sonra mide ameliyatı yani obezite cerrahisi olmaya karar verdim. Bu arada anlatacaklarım için bu durum bedelli yapsanız da yapmasanız da ameliyat olduysanız her türlü geçerli.
Ameliyatı oldunuz, artık sevk tarihiniz geldi. Bunun işlemlerini başlatmanız için son 10 gün için de yapmanız lazım yani, 12 haziran sevkiniz var ise 2 hazirandan önce askerlik şubeye gidip işlemleri başlatamıyorsunuz.
Bilgilendirmelerden sonra artık geçebiliriz. Önce sağlık ocağına gidiyorsunuz, sağlık ocağına mide ameliyatı oldum o yüzden hastaneye sevk istiyorum diyorsunuz ve onlar size genel de oturduğunuz yere yakın olan devlet hastanesine olan sevk kağıdını veriyorlar. 2 kağıtlık bi belge bu önemli. Bu belge olmadan hiçbir işlemi başlatamazsınız. Bu belge zaten sizi ilk önce dahiliye doktoruna yönlendiriyor, yani bende öyleydi. Dahiliye gördükten sonra bakıyor ki boy-kg normal, endokrin baksın diyor. O da aynısını diyor, benlik birşey yok diyor. Cerrahiye yönlendiriyor. Şimdi bu aşamaya kadar okey ama şöyle bir durum var bu bakan doktorlar heyet doktorları olması gerekiyor o yüzden anlattığım gibi üst üste genel de bulamıyorsunuz bu doktorları. Tek avantajı var elinizde askeri TSK belgesi için kağıt olduğu için devlet hastanesinde hiçbir işlem de sıra beklemiyorsunuz. Bam diye odaya dalabilirsiniz yani
Devam edelim. Genel Cerrah'a girdikten sonra zaten elinizde artık hastanede dolaştığınız bir kağıt oluyor, o kağıdı da heyetteki bölümden alıyorsunuz, orda bölüm bölüm gezdiğiniz doktorların notları oluyor. En son genel cerrah, obezite cerrahisi geçirenler için olan maddeyi yazıyor ve askerden muaftır veriyor. Tabii böyle bitmiyor, evrak işlerine gidip heyet günü alıyorsunuz. Haftanın 4 günü oluyor, 1'i çocuk günü. Askerliğim geldi, benim aciliyetim falan var da derseniz o gün çalışanların gıcıklığına gelmezseniz eğer 2 gün içinde yazıyor. Heyet günü geldiğinde zaten siz o bütün belgelerinizi vermiş oluyorsunuz. Elinizdeki heyet kağıdı ile orda da heyet 14:00 de başlar gibi birşey yazıyor, heyette içeriden sesleniyorlar 2'li veya 3'lü olarak giriliyor içeri, normalde çok kalabalık oluyor ama sizin elinizdeki kağıtta muaf olduğu için isim soruyorlar, obezite cerrahisi diyorsunuz ve sizi direkt yolluyorlar, içeride heyette 30 sn bile durmuyorsunuz nerdeyse. Sonuç size sms olarak gelecek veya e-devletinize yansıcak derler genelde fakat sms geç geliyor yani şöyle o da e-devlet'e benim 12-13 gün içinde muafiyet düşmüştü sms ise 2 hafta sonra geldi.
E diyeceksiniz ki sevk tarihim geçti, asker kaçağıyım evet öyle gözüküyorsunuz fakat siz heyet işlemlerinizi başlattığınız için, arama da çevirmede gibi durumlarda birşey olmuyor. Muaf kağıdı çıktıktan sonra benim gibi bedelli ödediyseniz, askerlik şubenize gidip dekont ve dilekçe veriyorsunuz o da maximum 2 hafta içinde hesabınıza yatıyor. Bu işin en can alıcı noktası maalesef ameliyat ile ilgili kağıtlarınız olsun bu arada ne olur ne olmaz yanınıza dosyalarınızı hazırlayıp gidin, genel cerrah heyet günü vermeden önce endoskopi istiyor, devlet hastanesinde orda yalvar yakar kısa bi tarihe almaya çalışın, devlet hastaneleri randevuları hep dolu olduğu için biraz erkene aldırmak için çabalayın. Normalde endoskopi de özel muayenelerde falan hissetmessiniz ama ben hayatımda 10-15 kere olmuşumdur devlette hiç uyutmadılar nerdeyse en eziyetli kısmı oydu.
Yazı da belki çok zor gözükmemiştir fakat uğraştırıcı işler gerçekten. Hatırladığım kadarıyla gece de saat biraz geç kaçırdğım yerler olmuştur ama aklınıza bir soru takılırsa yazarsanız, cevaplarım.