herkese merhabalar arkadaşlar ...
uzun bir aradan sonra yine rusya da yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak için buradayım. aslında ilk konumdan çok ta farklı değil söyleyeceklerim. Biraz genel konuşacağım.
Neredeyse 2 aydır Rusyadayım. Genel olarak ülke hoşuma gitti. insanlar relax yaşıyor. her ne olursa olsun bakış açıları , her zaman evde yiyecek yemeğimiz var paramız şimdilik olmasa da olur şeklinde. Ekonomik olarak her ne kadar kötü duruma düşerse düşsünler bu düşünceye sahip insanları yıkmak bence zordur diye düşünüyorum.
Arkadaşlar ülke iyi hoş güzel , lakin dil benim için problem oldu. her ne kadar biraz öğrenmiş olsamda bir iş kurmak veya işe girip çalışmak için yeterli seviyede değilim. sizlere ortalama maliyetlerden bahsedeyim..
Moskova merkeze 40 dk mesafede bir ilçe de yaşıyorum. 3+1 ev kirası 80.000 Ruble . Ortalama elektrik su giderleri ise 10.000 Ruble . Binalarda Doğal gaz yok. Merkesi ısıtma sistemi mevcut. Evler genellikle sovyet döneminden kalma. her ne kadar eski yapılar olsa da taş gibi sağlam olduklarını düşünüyorum.
markete gelelim. Bazı ürünler gerçekten Ülkemize göre ucuz bazı ürünler ise gerçekten çok pahalı. Sebze meyve ürünleri ülkemize göre gerçekten pahalı. Sigara Gerçekten pahalı parliament night blue 160 TL ye geliyor. otobüs ve metro da 30 - 50 TL arasında .
Scooter ve bisiklet kullanımı çok yaygın. yandex maps uygulaması üzerinden yandex hesabınız ile kiralıyorsunuz. Bir kez olsun tek bir scooter ı bir ağaca direğe bağlı görmedim. Herkes işi bittiğinde bırakıyor ve gidiyor. kilitlemek zincire prangalara vurmak yok ((:
Ticaret yapmak için hevesliydim param da vardı çok şükür , lakin dil problemi bana engel oldu. Bir de genellikle herşeye herkese karşı güven problemi olan birisiyim. Bir şeyden iyice emin olmadan asla yapmak istemem. bu yüzden ticarete girmek istemedim. özellikle e ticaret alanında çok güzel fırsatlar var. insanlar gerçekten para harcıyor.
Araba almak ülkemize nazaran daha kolay. Fiyatlar ucuz. Yakıt 22-26 TL arasında değişiyor. benzin ve dizel arasında çok uçurum fark yok. ortalama standar bir işçinin 100.000 Ruble maaş aldığını düşünelim. daha fazla alıyorlar normalde. 10 ay hiç dokunmadan biriktirse 10 ayda 2010 - 2011 AUDI Q7 alabilir. Ülkemizde nasıl olur bu hesap bilmiyorum. Ev almak rusyada biraz zor. gerekten zor ... aile ile yaşanabilecek 3+1 evler ortalama 20 milyon Ruble den başlıyor. ve bu evler sovyet evleri. yeni yapı çok fazla görmedim yaşadığım bölgede lakin gördüklerimde de 40 Milyon rublelerden 1+1 evlerden bahsediyorlardı. bahçeli tek katlı ev kültürü hiç görmedim. genel en az 17 katlı binalar ve her katta 12 - 16 daire var.
2 Aylık süreçte neler yaptım. ?
bir çok iş başvurusu yaptım , mesleki yeterliliğim fazlasıyla uygun olsa da Dil probleminden dolayı anlaşamadık. Grafikerim. lakin 10 yıldır Açıkhava Reklamcığı yaptım. Esnaftım. tabelacıydım yani. Maaşlar gerçekten güzel. bi bilgi işlemci , grafiker veya yazılımcı rusya da çok rahat yaşar diye düşüyorum. Kuryeler evin önünde çarpışır yani o derece.
Ozon diye bi e ticaret şirketi var. Trendyol gibi. bazı zamanlar elektrikli bisiklet ile kuryelik yaptım. Günlük 2k civarı yevmiyemi alıyordum geçiyordum kenara. bunun dışında bilgisayar ve telefon alıp sattım. ve kendi işlerimi yapmaya devam ettim.
Çok uzatıp sizi de bunaltmak istemiyorum. Bu gece uçağım var Allah nasip ederse İstanbula dönüyorum . Yine başka ülkeleri gezmeye devam edicem. Güzel anılar biriktiriyorum Allaha şükürler olsun.
Sizlere nacizane tavsiyem, gidin gezin , görün. İster gezmeye , ister çalışmaya. Ayrıca çalışmak için yurt dışına gidecek olan arkadaşlarıma tavsiyem , mutlaka dil öğrenin.
Sağlıcakla Kalın.