2011 yılından beri üyesi olduğum, Almanya menşeili büyük bir yabancı ticaret forumunda 2020-2022 yılları arasında aktif olarak ticaret yaptım. Şu anda ise kısmen de olsa o platformda ticarete devam etmeye çalışıyorum. O forumdaki ticaretle alakalı bir detay var.
Temel işleyiş şu şekilde.
Ticaret isteği (Trade Request): Alım-satım yapmadan önce taraflardan biri diğerine forum üzerinden ticaret isteği gönderiyor.
Ticaret Bilgileri: Bu istekte, yapılacak ticaretle ilgili özet veya detaylı bilgiler verilir (örneğin ürün, ödeme yöntemi, teslim şekli gibi). Bilgilerin açık şekilde belirtilmesi her iki tarafın da haklarını koruyor.
Karşılıklı Onay: Alıcı ve satıcı isteği inceleyip onayladıktan sonra alışveriş yapılıyor.
Ticaret Değerlendirmesi (Feedback/Rating): İşlem sonrasında taraflar, ticaret isteği üzerinden birbirine referans (feedback, puan, yorum) bırakır. Böylece forumda güvenilir ve itibarlı ticaret profilleri oluşuyor
YYani R10da da böyle bir sistemin olması anlaşmazlıkları bir nebze de olsa en aza indirir. Şu anki sistemde ticaret sonu değerlendirme yapmak, ticaret öncesi talepleri net bir şekilde bize 'göstermiyor'.
Edit: Ayrıca middleman olarak adlandırılan (escrow) aracılar da belirttiğiniz havuz sisteminin bir parçası olabiliyor.
Alıcı tarafından para önce middleman'e gidiyor, ardından middleman'e yapılan iş/hizmet satıcı tarafından göndeirlip kontrol ettiriliyor. Sonrasında her şey tamamsa middleman her iki tarafa da vermesi gereken şeyi veriyor (para-ürün/hizmet)