Kolay gelsin hocam. Siz gidip doğrusunu anlatınca da "bize işimizi öğretme" tripleri gelir peşinden.
3 Ay önce vergi dairesinden beni de aradılar, 2000 yılında x ayında y firmasına fatura kesmişsiniz, ama onlar beyan etmemiş, neden olmuş dediler. ben de "ben beyan etmişim, siz onu y firmasına sormanız gerekemez mi" dedim önce, sonra da "y firmasına yıl bazında toplam şu kadar fatura kesim, onlar da yıl bazında tamamını beyan ettiler, bundan dolayı iade de aldım" dedim. Firma dönem kaydırmış diye vergi dairesi beni arıyor. Oysa GEKSİS raporunda yıl bazında sorun çıkmamış, ben de ödememi almışım.
Neyse, telefonu kapattık. 1 gün sonra memur tekrar aradı, bu defa diyor ki "siz e arşiv fatura kesmişsiniz, bu yasal değil, sizin kağıt fatura kesmeniz lazım". Devlet herşeyi denetlemek için e arşiv, e fatura düzenlemesi yapmış, memur tam tersi olduğunu düşünüyor. Ben de o dönemde belirli bir tutarı aşan her faturanın e arşiv olarak düzenlenmesi gerektiğini, hatta o tutarı aşmayanlarda da isteğe bağlı olarak e arşiv düzenlenebileceğini anlattım 2 saat. İkna olmadı, sonra GİB sitesinden e belge düzenleme ile ilgili zorunlulukların yazdığı web sayfasının linkini attım, zar zor ikna ettim.
İki gün sonra aynı memurdan bir telefon daha; bilmem kaç yılında bilmem hangi ayında düzenlediğiniz faturaları o ay içinde karşı taraf beyan etmemiş! Haydaaa... 5 sene yıl bazında karşılıklı beyanlar tutmuş, iadeleri almışım, GEKSİS raporunda sorun çıkmamış, memurun mantığına yapmadı diye benden izahat istiyor. Bir de diyor ki, ilk yazdığım e tebligata cevap olarak bunları da ekleyin. ben de eğer bu sorulara cevap istiyorsanız ayrıca e tebligat gönderin dedim.
Daha da aramadı.
Hocam yıl 2000 değildir yanlış yazdınız sanırım.