soylenmezsmt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selamlar,

Gerçekten baya saçma ile mantık arasındaki ufak bir soru soracağım. Bugün ufak bir konuşma arasında tam olarak şu görüşme geçti;
"Suriyelileri sevmiyorum,hemde hiçbirini, sevmek de istemiyorum" söyledim ve ardındindan "Hepsini kapsama,dinden çıkarsın.Allah Ayetinde böyle geçiriyor"
"Evet biliyorum ama ben hiçbir Suriyeliyi sevmiyorum" dedim ve görüşmeyi bitirdim.( Gerçek ve fiziksel bir görüşme arasında geçen bir olaydır)

Benim belirli bir ırkı sevmemem en azından Suriyeli adı verilen ırkı sevmemem durumu dinimi zedeler mı?
Teşekkürler.
Alıntıdır;

Sorunuz oldukça hassas ve önemli bir konuyu içeriyor. Dinî açıdan bakıldığında İslam, insanların ırkına, milliyetine ya da etnik kökenine göre üstünlük taslamayı reddeder. Kur’an-ı Kerim’de insanların farklı kavimlerden yaratıldığı, bunun bir üstünlük değil, tanışma vesilesi olduğu açıkça belirtilmiştir (Hucurat Suresi, 13. Ayet). Peygamber Efendimiz de "Arap’ın Acem’e, Acem’in Arap’a; beyazın siyaha, siyahın beyaza üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır." buyurmuştur.

Bir topluluğu bütünüyle sevmemek ya da nefret etmek gibi genellemeler, hem İslam’ın adalet ve merhamet anlayışına hem de insani değerlere terstir. Elbette kişisel tecrübeler kötü olabilir, ama bu bireysel kötü örnekleri tüm bir topluluğa yansıtmak doğru değildir. Nefret söylemleri zamanla kalbi karartır, ruhu yorar.

Dinî açıdan “bir ırkı toptan sevmemek” gibi bir yaklaşım, kişinin imanına doğrudan zarar verir demek çok ağır bir yargı olabilir — bu konuda son hüküm ancak Allah’a aittir. Ancak bu tür bir bakış açısı, kalpteki merhameti ve insafı zedeler, kul hakkına girmeye ve önyargılı davranışlara sebep olabilir.

Tavsiyem, kişisel öfke veya kötü deneyimlerinizi tüm bir millet ya da kavimle özdeşleştirmek yerine, insanları bireysel olarak değerlendirmeye gayret etmenizdir.