bence TCL'in porttaif kliması var. bir ay kadar önce aldım. sessiz değil ama gürültülü de değil. salonda televizyon seyredebiliyorsun. bir süre sonra kulağında alışıyor o sese. ama yatah odasında, gecenin sessizliğinde zor. ben yatmadan yarım saat kadar önce yatak odasına taşıyor, odayı soğutuyorum. sabaha jadar rahat ettiriyor. salın 30 metrekare vardır. bir saatte gayet serin hale getiriyor. kapıyı pencereyi kapatırsan soğuk diyebileceğin kadar düşürüyor ısıyı. ben tüm evin kapılarını açık tutuyorum. hem kedi olduğu için hem de tüm ev serinlesin diye. arka odalardan birine bir vantilatör koydum, evdeki hava sürekli dolaşsın diye. salondaki klima tüm evi serinletiyor. o acayip sıcakları hissetmedim bile. internetten ade açılıp kapanıyor bendeki model. eve dönerken telefondan çalıştırıyorum, eve geldiğimde ohhh bee diyorum. bir su haznesi var, bir aydır dolmadı. ama arkasından çıkan öküz gibi boru sıkıcı. onu pencereden dışarı çıkartman lazım. kayan pencereler için bir aparatı var ama bizde kayan pencere yok. ben de diklemesine iki pencere kanadının arasına sıkıştırıyorum. pencerenin aralığı da öylecve boşluk kalıyor, perdeyi üzerine çekiyorum olup bitiyor. öküz boru hepsinde var, cihaz doğası gereği sıcak havayı dışarı atacak, ona yapacak birşey yok. birkaç gün söylendikten sonra cihaz evde yerini buluyor. en kolay borusunu çıkartacağın, seni en rahat ettirecek konumu ayarlıyorsun eninde sonunda. hava kanalları da aşağı yukarı salınıyor, havayı salonda dolaştırıyor. ben gayet memnunum.
duvar klimasını hem takmak hem sökmek pahalı. sökünce gaz bastırmak, düzgün bir şekilde saatlerce vakum yapacak servis bulmak zor. zaten bir eve en az iki iç ünite gerekiyor yoksa tek odaya tıkılıp kalıyorsun. bir ev kiralık olunca... eh biliyorsun işte...
koçtaşta birkaç marka var. bir tanesi kendi markasıymış. onu da pek tavsiye ediyorlar. belki bulursan gidip bakabilirsisn. youtube'da ve diye ortamlarda "çok gürültülü" dedikleri her markadan uzak durdum. genelde böyle şeylerde şansım yaver gitmez ama sanırım bu sefer iyi bir sonuç oldu.
tavsiye edermiyim... acayip ederim.