Her gün haberlerde intihar haberleri çıkıyor. Memur, polis, doktor… Makamı ne olursa olsun, çok büyük bir kitle bulaşmış bu illete. Mahallemdeki bakkala girdim baktım o bile oynuyor. Sonu ya büyük bir borç batağı ve yalnızlık, ya da intihar oluyor. Çünkü uzun vadede kazananı ben ne çevremde gördüm ne de başka bir yerde.
Koca koca adamlar çocuk oyunları oynuyor. Üstüne para verilse bile oynanmayacak şeyler.
Çevremde de var; “şu kadar kazandım” diye dolaşanlar. Ama biliyorum ki aslında ne kadar ekside olduklarını kendileri bile kabul etmiyor. Bilinçaltı sadece kazandıklarını hatırlıyor ve bu da farklı bir bağımlılık yaratıyor. Araştırmalara göre de kumar, bağımlılıkların en zoru ve bırakma oranı en düşük olanı.
O yüzden oynayan birini görürseniz “meraktan bakayım” bile demeyin. 100₺, 1000₺ sonrasında bir yıllık maaşına kadar kredi çekip yatıranları gördüm. Borç alınacak banka, arkadaş, aile… Kısacası para bulunacak yer kalmadığında işin sonu maalesef intihara kadar gidiyor.
Biliyorum, bu yazıyı okuyanlar arasında oynayanlar da vardır. Ama ne olursa olsun bir yolunu bulun ve bırakın. Kumar size hiçbir şey kazandırmaz; sadece paranızı değil, hayatınızı da çalar.