Saitama adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Seni anladımda google un sitene bağlanamıyorum demesi beni şaşırttı
Bu tür bir durumda birkaç olası sebep olabilir:
  1. Site, Türkiye’den (veya belirli IP bloklarından) erişimi engellemiş olabilir.
    Bazen siteler, DDoS saldırılarına karşı veya başka nedenlerle belirli ülke/bölge IP’lerini engeller. Sen VPN açınca farklı bir ülkeden bağlandığın için siteye erişebiliyorsun.
  2. İSS (İnternet Servis Sağlayıcısı) veya devlet tarafından erişim engeli konulmuş olabilir.
    Türkiye’de bazı siteler BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından engellenebiliyor. Bu durumda genelde “Bu siteye erişim engellenmiştir” şeklinde bir uyarı çıkar ama bazen doğrudan bağlantı zaman aşımına da düşebilir.
  3. Yerel ağda/DNS’de sorun olabilir.
    Evindeki modemin DNS ayarları ya da ISS’nin verdiği DNS sunucuları, siteyi çözümleyemiyor olabilir. Bu durumda Google DNS (8.8.8.8, 8.8.4.4) veya Cloudflare DNS (1.1.1.1) gibi alternatif DNS’lerle tekrar denersen açılıp açılmadığını görebilirsin.
  4. Site kısa süreliğine kendi altyapısında Türkiye IP’lerini engellemiş olabilir.
    Bazen Cloudflare, sitelerin güvenliği için bölgesel olarak trafiği kısıtlayabiliyor. Sitede bir DDOS koruması varsa ve Türk Telekom IP’leri spam/zararlı olarak işaretlendiyse bu engellenmiş olabilirsin.
Ne yapabilirsin?
  • Farklı bir internet bağlantısından (örneğin mobil veri) dene.
  • DNS değiştirerek tekrar bağlanmayı dene.
  • Sorunun hâlâ devam ediyorsa, BTK engeli olup olmadığını şu adresten kontrol edebilirsin: https://engelsiz.btk.gov.tr/
  • Sorun sadece Türk Telekom’da mı, diğer ISS’lerde de var mı araştırabilirsin.
Eğer VPN ile açılıyorsa, %99 ihtimalle ya lokal bir engel ya da sitenin Türkiye IP’lerini bloklaması söz konusu.

GPT bana bunu dedi. Google hiç bilmiyorum