Selam agalar, Bugün yaşadığım bir durumu sizlerle paylaşmak istedim, belki benzer bir durumu yaşayanlar vardır ya da önlem almak isteyenler için faydalı olur diye düşündüm.
Geçtiğimiz günlerde "ABD lokasyonlu" diye satılan bir VDS kiraladım. Ama içine girip birkaç şey denemeye başladığımda bir şeyler garip geldi. YouTube’a girdiğimde Türkçe videolar öneriyor, Google aramaları da Türkçe odaklı sonuçlar getiriyordu. İlk başta tarayıcı diliyle alakalı sandım ama detaylı bakınca olayın çok daha farklı olduğunu fark ettim.
Sunucuya SSH ile bağlanıp curl ifconfig.me komutuyla IP adresimi öğrendim. Ardından IP’yi birkaç farklı lokasyon sitesinden (ipinfo.io, db-ip.com, vs) sorguladım. Sonuç?
IP adresim fiziksel olarak Türkiye – İstanbul / Turkcell altyapısında gözüküyor.
Biraz daha kurcaladım. IP’nin ASN bilgisi HOSTKEY B.V. gözüküyor ama yönlendirme ve kullanım Turkcell’e ait. Traceroute ile bağlantı rotasını takip ettim, yine aynı şekilde Türkiye içinden çıkıyor.
Yani teknik olarak IP adresi yurtdışından kiralanmış olabilir ama fiziksel sunucu Türkiye’de çalışıyor. Bu ne demek?
➡ Sana “ABD lokasyonlu” diye satılan VDS aslında Türkiye’deki bir veri merkezinde barınıyor.
➡ IP yurtdışından alınmış gibi gösteriliyor ama trafik Türkiye’den çıkıyor.
➡ Bu yüzden YouTube, Google, vs. seni Türk IP olarak görüyor.
Bu tarz sahte/yanıltıcı lokasyon olayları özellikle ucuz VDS sağlayıcılarında sık yaşanıyor. Pazarlamada “US, DE, NL” gibi ülkeler yazıyorlar ama altyapı tamamen Türkiye'de.

✅ Tavsiyem:

• VDS satın almadan önce mutlaka firmanın IP’lerini araştırın.
  • SSH ile bağlanıp IP’yi ipinfo.io gibi sitelerde kontrol edin.
  • Traceroute ile bağlantının nereden çıktığına bakın.
  • DNS ayarlarına da dikkat edin; bazıları Türkiye içi DNS kullanıyor.