androidoyuncusu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sadece başlığa göre cevap veriyorum.
Neden norveçteki veya almanyadaki bir insan kafayı yemiyor da ortadoğudaki yiyor.
İnsanları mafettiler.
Heleki güzel ülkem ortadoğudan bile farklı bir seviyede.
Ama bu günlerde geçecek artık birileri gidecek ya severek yada karşılığına katlanarak.
Aslında bu durumu sadece biyolojik ya da teknolojik etkenlerle açıklamak yetersiz kalır. Coğrafya, kültür, eğitim sistemi, toplumsal travmalar, siyasi baskılar, ekonomik eşitsizlikler ve kolektif bilinç düzeyi de bu tabloya katkı sağlar. Norveç’te kişi sosyal medyayla aynı şekilde uyarılsa bile, altyapısı daha sağlam bir psikososyal çevrede olduğu için “fren sistemi” daha güçlü kalabiliyor.
Bizde ise zaten halihazırda bastırılmış, travmatize edilmiş, kutuplaştırılmış bir toplum yapısı var. Bu yapı, sosyal medya gibi yüksek uyarıcılara maruz kalınca çok daha kolay çözülebiliyor. Yani mesele sadece sosyal medya değil. Sosyal medyanın üzerine binen birikmiş toplumsal yorgunluk.

gsahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Her ülkenin farklı sorunları var bu sadece sosyal medyalık olay değil. Sosyal medya belki arttırıyor olabilir.
İnsanların temel sorun ahlaktır. Ahlaki eğitimden geçmiyoruz ne ailede nede okulda. Ahlak olmayınca zaten gerisi geliyor. Kavgada eder küfürde eder tecavüzde eder. Bunların hepsini durduracak şey ahlaktır. Bu kadar basit.
Türkiyede trafikte ahlaksızlık varsa başka ülkede başka konularda ahlakıszlık var. Hindistan sokakları pis mesala. Uyuşturucu, aile içi problemler , eşcinsel evlilik, çocukların külfet olarak görülmesi, boşanma.... vb. gider. Her ülkede var problemler.
Türkiyede trafikte kavga ettiğin adamın evine git seni krallar gibi ağırlar mesala. Hollanda da içeceğini getirdinmi diye sorar.
Prefrontal korteksin işlevi zayıfladığında, kişi içsel denetimini yitirir. Yani kişi ahlaki bir eğitim almış bile olsa, beynin "ahlaki davranma" kapasitesine zarar gelirse o eğitimin etkisi çok büyük zarar görür. Sosyal medya da bu zararların önemli bir tetikleyicisidir.