2016da benzer bir durum yaşadığım için, sen bu konuyu açtığından beri defalarca yazıp yazıp sildim. Çünkü seni çok iyi anlıyorum. Emin ol, benim borcum seninkinden fazlaydı. Ama hepsini zamanla ödedim, bitti gitti.
O yüzden sana söyleyeceğim ilk şey şu: Sakın icra işini kafana takma. Avukatlara ne ödeme sözü ver, ne de tarih! Zaten maaşını görüyorlar, durumunu biliyorlar. Sen sadece tek tek insanlarla konuş, açıkça anlat. Zor, gurur kırıcı, yıpratıcı bir süreç ama evladını unutma. Başka şansın yok!
İkincisi, ne olursa olsun işine odaklan. Ne iş yaptığını bilmiyorum ama varsa ek bir şeyler, alternatif gelirler denemeye çalış.
Bu borçtan bir çırpıda çıkamazsın. Özellikle birileri beklediği paralar için 3-5 ay sonra öderim gibi umut verici sözler verme. Gerekirse açık açık söyle: Ben bu parayı belki 2-3 yıl ödeyemem. Net ol, dürüst ol. Bu seni rahatlatır, kafanı toparlarsın.
İlk etapta hoşlarına gitmeyebilir ama kabul etmek zorundalar! Ya bekleyecekler ya da silip geçecekler.
Şunu da unutma: Bu kadar zora düşmemiş olsaydın, zaten bu konuyu buraya açmazdın. Bankalardan kurtulman en iyi ihtimalle 2-3 yıl sürecek. Ama sabırla, adım adım toparlanırsın.